BREAKING NEWS

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama called the director of RAI 3"/ The prestigious Italian reveals the sensational behind-the-scenes: How the Albanian prime minister got angry during the phone conversation

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama
x
BREAKING NEWS

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the "iron" law that will cause "earthquakes" in Albania, as all "non-women" persons and politicians and officials involved in corrupt affairs will be "brought to their knees" by justice. ...

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the
x
BREAKING NEWS

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in Albania, the EU ambassador meets the heads of justice and defends Altin Duman after the attacks of Ilir Meta and Sali Berisha

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in
x
BREAKING NEWS

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow was questioned for nearly four hours in SPAK, Ralf Gjoni has sunk the couple most accused of corruption before the prosecutors, here are the accusations and physical attacks against ...

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on Altin Duman, the former president is doing his last struggles, he urgently needs a consultation with a psychiatrist

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on
x
BREAKING NEWS

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama, how the Italian extreme left media turned into a spokesperson for the accusations of Sali Berisha and Gazment Bardhi

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama,
x
BREAKING NEWS

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom Party and makes it clear that two people from the same family cannot stay in the party, here are the coded messages

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was afraid that he could be eliminated in the cell, if he has come out against the former president, the 'Pandora's Box' has been opened, from the bazaars that weaved in the fo...

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was
x

Politike

Assembly 'tailor'/ Tedi Blushi explodes: He sews laws to the order of oligarchs

Assembly 'tailor'/ Tedi Blushi explodes: He sews laws to the order of

The General Secretary of the Freedom Party, Tedi Blushi, in a statement to the media, said that the Albanian parliament has long since turned into an obnoxious notary of the Government.

Blush's Word:

The Parliament of Albania has long since turned into a disgusting notary of the Government.

Even the ugly plenary session that we saw today clearly reconfirmed that the Assembly has plunged into chaos and total illegality and has turned into a "tailor" that sews laws to order and for the account of the oligarchs, to the detriment of the public and national interest.

Such was the adoption without debate and transparency of the much-contested law on the massacre of protected areas, from today they will turn into construction sites for resorts, palace complexes or businesses to feed the pockets of the oligarchs and clients of Edi Rama with wealth our national and public goods.

The Freedom Party called on "Rilindja" to withdraw from this unconstitutional initiative and sewn only for the account of thieves of property and national wealth, but unfortunately this did not happen.

Nor were the protests, concerns and righteous indignation of civil society, experts and environmental defenders, as well as the Delegation of the European Union, taken into account.

With this law, Albania will no longer have natural assets protected by the state and the very serious consequences will be irreversible and with irrecoverable costs even for tourism itself.

The withdrawal from the agenda of the draft law on Criminal Amnesty was also another shocking evidence of how the institution of the Parliament of the Republic of Albania has been taken hostage by Edi Rama and has turned into a bazaar between thieves, where the mafia interests of "Renaissance" prevail over public interest, so laws are removed and put on the agenda, according to the values ??of bribery and political bargains.

It's been a while since the Assembly, taken hostage by "Rilindja", no longer passes laws for the benefit of the ordinary citizens of this country, such as the honorable retired miners who have been protesting for their legitimate rights for a long time.

The Freedom Party fully supports the fair and fully feasible demands of the miners, who even today gathered in front of the doors of the Ministry of Infrastructure and Energy, but no one even dared to meet them.

"Rilindja" is only interested in stealing with PPPs, concessions, golden roads and non-existent incinerators, not with miners who can't even buy medicine to heal their lungs and cure the serious consequences of a life underground.

The Freedom Party supports the protest of the elderly miners deceived by "Rilindja" who today do not have miner status and no benefits for the hard work they have done.

Ne i mbështesim të gjitha propozimet e minatorëve të mashtruar nga “Rilindja”, veçanërisht për miratimin e statusit të minatorit, të përfitimit të 135% të pagës minimale, si dhe të garantimit të plotë të shërbimeve shëndetësore falas, përfshi ilaçet për kurimin e sëmundjeve kronike që u janë shkaktuar nga nëntoka.

Partia e Lirisë ka nisur një betejë pa kthim politike, parlamentare, ligjore dhe institucionale për të mbrojtur dhe rivendosur të gjitha të drejtat e pensionistëve duke garantuar jo vetëm mirëqënien e tyre, por edhe dinjitetin që ata meritojnë në të ardhmen.

Pensionistët dhe grupet në nevojë janë varfëruar më shumë si për shkak të mos rritjes të duhur të pensioneve dhe përfitimeve sociale, si edhe për shkak të rritjes së çmimeve dhe kujdesit të munguar shëndetësor.

“Rilindja” që vitin 2013 premtoi pensione të larta, por në 11 vite ka bërë të kundërtën.

Në total indeksimi dhe rritja reale e pensioneve do të duhej të ishte në 75.5% në fund të vitit 2023, krahasuar me fundvitin 2013.

Kjo do të thotë që pensioni i pleqërisë në fund të vitit 2023:
§ Në zonat urbane pensioni mesatar i pleqërisë do të duhej të ishte sot në nivelin 26,332 lekë në muaj kur ndërkohë është 18,842 lekë.

§ Ndërsa në zonat rurale sot pensioni i pleqërisë do të duhej të ishte në nivelin 14,477 lekë në muaj kur ndërkohë është 11,239 lekë në muaj.

Sot Qeveria e Edi Ramës i ka borxh secilit pensionist në qytet 7,489 lekë çdo muaj dhe secilit pensionist në fshat 3,238 lekë çdo muaj për shkak të mosindeksimit mbi bazën e rritjes së çmimeve.

Ndaj dhe Partia e Lirisë do të propozojë një amendament në ligjin e pensioneve për një ndryshim të llogaritjes së indeksimit të masës së pensioneve duke konsideruar rritjen e çmimeve të artikujve ushqimorë.

Partia e Lirisë do t’i kërkojë Gjykatës Kushtetuese të gjykojë mbi shkeljen e ligjit të pensioneve nga Qeveria për mos indeksimin e masës së pensioneve në përputhje me ligjin përkatës.

Gjithashtu Partia e Lirisë dhe grupi i saj i ekspertëve shëndetësorë kanë propozuar:

§ Mbulimin e plotë financiar të të gjithë barnave, që përdoren nga pensionistët dhe të përshkruara me recetë mjekësore.

§ Mbulimin e të gjitha shërbimeve mjekësore dhe të infermierisë në banesë për të gjithë pensionistët me probleme shëndetësore.

Nga këto propozime dhe nisma të tjera të prezantuara nga Partia e Lirisë do të përfitojnë edhe ish-minatorët e mashtruar dhe të tallur nga “Rilindja”, që sot protestojnë për bukën e gojës para dyerve të ministrive.

Opozita e vërtetë dhe e bashkuar, së bashku me qytetarët e lirë, plot dinjitet, guxim, kurajë dhe trimëri ka nisur më 20 shkurt betejën pa kthim për çlirimin e Shqipërisë nga e keqja e personifikuar nga tradhëtari Edi Rama dhe Qeveria e tij.

Populli është shumicë në këtë vend dhe ora e llogaridhënies për një grusht hajdutësh, oligarkësh dhe kriminelësh, që ka marrë peng vendin, po afron.

 

Most read