BREAKING NEWS

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic changes that will take place from the vice presidents to the appointments of supporters who are in the position of members of the Presidency

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from NATO, the summit for Ukraine was not an advertisement for the prime minister, here is the American plan that is being woven in complete secrecy for Albania

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from
x
BREAKING NEWS

Daut Gumeni reveals the reason why Ilir Meta abandoned the Re-establishment protest and confesses the unsaid of February 20, 1991: Here are the tricks of Sali Berisha, the bust of Enver Hoxha was prepared by the dictatorship to overthrow him

Daut Gumeni reveals the reason why Ilir Meta abandoned the Re-establishment
x
BREAKING NEWS

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets, travels, houses and suspicions about hidden bank accounts in Malta, here are the affairs that could sink the deputy, from the abuses in the Tirana-Elbasan road project, to the fil...

SPAK interrogates Damian Gjiknur for 7 hours, in the scanner his assets,
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at home, "comes down" to the field and seeks to take the head of the opposition

Ilir Meta seals the "divorce" with Sali Berisha after isolation at
x
BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x

Politike

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and the exhumation of the corpse of the well-known businessman, Geri Kokalari calls SPAK to investigate Berisha, here are some of the crimes in which the former prime minister was involved

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and

The Albanian-American activist, Geri Kokalari, has launched strong attacks against former Prime Minister Sali Berisha, whom he accuses of being involved in many corrupt and criminal affairs, while asking the Special Prosecutor's Office (SPAK) to investigate him. In a letter addressed to the head of SPAK, Altin Dumani, for the information of senior American officials and Prime Minister Edi Rama, Geri Kokalari asks the Special Prosecutor's Office to investigate Sali Berisha for other issues, in addition to the "Partizani" affair. The Albanian-American activist, Gary Kokalari brings pyramid firms to attention, calling it one of the most notorious crimes involving Berisha. "Why did Vehbi publicly support Alimucaj and tell Albanians that their money was safe in his Vefa pyramid scheme?", he asks. "Berisha at that time", writes Kokalari, - bought a luxurious house in one of the best neighborhoods of Tirana with the claim that his daughter had bought it with her work in Kosovo, but Kokalari says that everything must be verified. Another issue for which Berisha should be investigated, according to Kokalari, is that of Gërdec, since according to him, he was directly implicated together with his son. The activist also draws attention to the suspicious death of Kosta Trebicka, who was part of the agreement on the dismantling of weapons. Also, Kokalari writes that during the investigation of Trebicka's death, people close to Sali Berisha were taken, who easily concluded that the death was accidental. "Kosta's remains should be exhumed and examined by an impartial pathologist and forensic experts with extensive experience in homicide investigations," suggests Kokalari. Below, the "SOT" newspaper is reviewing a part of Gary Kokalari's letter.

Geri Kokalari's letter

"Partizani" affair and pyramid firms

Mr. Dumani, I welcome your commitment to the investigation of the privatization of the Partizani sports complex. It is a crucial step towards addressing the breach in this matter. I would like to draw your attention to several additional matters that, if investigated, may reveal further violations involving Sali Berisha and his family. Perhaps one of the most infamous crimes implicating Sali Berisha are the pyramid schemes that flourished in the mid-1990s and collapsed in 1997, causing death and destruction in their wake. Hundreds of thousands of Albanians suffered financial losses from the schemes, and Albania's progress as a democratic country was set back decades. To my knowledge, Berisha has never been asked to account for why, after being repeatedly warned by financial experts, he allowed those Ponzi schemes to continue? And why did he publicly support Vehbi Alimucaj and tell Albanians that their money was safe in his Vefa pyramid scheme? One reason could be sheer stupidity, and based on my interaction with Berisha, I had the impression that his upbringing under Enver Hoxha's Stalinist doctrine left him with a very distorted, somewhat naive impression of the world. But ignorance is not an excuse, so it must be determined to what extent, if any, Berisha benefited from pyramid schemes. We know that Berisha moved to a new luxury building in one of the best neighborhoods of Tirana, after being forced to leave the Presidency. At the time, his explanation for the new house was the claim that his daughter (Jamarbër Malltezi's wife) had paid for the property from her salary, as she was working in Kosovo, but this is a story that should be easy to tell. was verified. The US government knows more about Berisha's involvement with the pyramids and I would be happy to point you in the right direction if you pursue this matter. For example, the Governor of the Bank of Albania was extradited from Albania and brought to Washington to was questioned.

The tragedy of "Gërdec"

Marrëveshja e armëve AEY/ “War Dogs" - Kam bashkëpunuar me Kosta Trebickën për të ekspozuar skandalin AEY në faqen e parë të The Neë York Times. Gjithashtu organizova që Kosta të dëshmonte në Kongres dhe në Departamentin e Drejtësisë, dhe si i tillë, ai shërbeu si dëshmitar i qeverisë amerikane. Kur historia shpërtheu në Times , më kujtohet qartë se Saliu lehu si një qen i çmendur se gazeta ishte "letër higjienike" kur u zbulua skandali. Siç e mbani mend, marrëveshja përfshinte AEY, një kompani me bazë në Miami e drejtuar nga Efraim Diveroli, i cili në një bisedë telefonike të regjistruar nga Kosta Trebicka (që gjendet lehtësisht në YouTube), u ankua për korrupsionin e qeverisë Berisha. Gjatë telefonatës Diveroli tha: “Shkoi lart deri tek kryeministri dhe djali i tij. Unë nuk mund ta luftoj këtë mafie. U bë shumë e madhe. Kafshët thjesht dolën shumë jashtë kontrollit." Ne e dimë gjithashtu se Alex Podrizki, i cili punonte për AEY dhe ishte përgjegjës për menaxhimin e projektit të ripaketimit në Shqipëri, pohoi se ai dhe Diveroli u sollën në një takim në Tiranë me Mihal Delijorgjin për të diskutuar rreth çmimi i municionit dhe ricaktimi i kontratës së ripaketimit nga Trebicka në Delijorgji. Podrizki pretendoi se në atë takim ishte i pranishëm Shkëlzen Berisha. Më pas Shkëlzeni padit botuesin dhe autorin e "Qentë e Luftës" për shpifje, por ai e humbi çështjen. Kjo ngre disa pyetje serioze, si p.sh., nëse Shkëlzeni ishte në mbledhje, çfarë bënte ai atje? Më tej, padia dhe apeli i Shkëlzenit, të cilin ai e humbi gjithashtu, mund të kishin kushtuar qindra mijëra dollarë tarifa ligjore. Ku i mori paratë Shkëlzeni për të paguar avokatët e tij? Në atë kohë u bë marrëveshja e AEY në Shqipëri, Berisha ishte kryeministër dhe Fatmir Mediu ministër i Mbrojtjes dhe Pinari kreu i Meico-s, besoni se një kontratë 300 milionë dollarë për qeverinë shqiptare për të furnizuar Departamentin Amerikan Mbrojtja me armatim mund të kishte ecur pa miratimin e drejtpërdrejtë të Sali Berishës? Tani e dimë se AEY kreu mashtrime kundër Departamentit të Mbrojtjes së SHBA-së, sepse Diveroli dhe disa amerikanë të tjerë u dënuan nga Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së me burg. Por ne e dimë gjithashtu se marrëveshja e AEY-së nuk mund të ishte përmbyllur pa bashkëpunimin e plotë të zyrtarëve shumë të lartë të qeverisë shqiptare si Sali Berisha dhe Fatmir Mediu. Ne e dimë gjithashtu se pagesat e AEY ndaj Meico-s u pastruan nëpërmjet Evdin, një kompani me bazë në Qipro e kontrolluar nga Henri Thomet, një tregtar famëkeq armësh, i cili kishte qenë në listën e zezë nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA. Unë e di këtë sepse kontratat dhe të dhënat bankare më janë dhënë nga Kosta dhe ia kam paraqitur qeverisë amerikane dhe New York Times. Ju mund të përdorni fuqinë e zyrës suaj për të përcaktuar nëse ndonjë nga ato fonde iu është kthyer zyrtarëve të qeverisë shqiptare nga Thomet. Për të qenë të qartë, megjithëse ka fije të përbashkëta midis Gërdecit dhe AEY, si Mihal Delijorgji dhe Fatmir Mediu, ato janë krime të veçanta dhe dukshëm të ndryshme. Njëri ishte shpërthimi i Gërdecit, i cili për shkak të neglizhencës së qeverisë Berisha, solli vdekjen tragjike të 26 personave. Jam i shqetësuar se ka dëshmitarë të rëndësishëm që, në dijeninë time, nuk janë thirrur për të dëshmuar për Gërdecin. Ata përfshijnë disa ish-punonjës të Gërdecit dhe Patrick Henry dhe Rodney Taylor, të cilët drejtonin Southern Ammunition, kompania që furnizonte pajisje për objektin e Gërdecit. Dhe të mos harrojmë gjeneralin Luan Hoxha, i cili i shmangu marrjes në pyetje sepse u lejua me lehtësi të dilte nga Shqipëria për të kërkuar azil në SHBA. Krimi tjetër dukshëm i ndryshëm ishte marrëveshja e paligjshme e armëve AEY me Meico-n dhe Departamentin e Mbrojtjes të SHBA. Nuk ka pasur asnjëherë një hetim për zyrtarët e qeverisë shqiptare që ndihmuan dhe nxitën AEY dhe që në Shqipëri mund të kenë përfituar nga ky mashtrim që u bë ndaj qeverisë amerikane.

The death of Trebicka

There is also the issue of Kosta Trebicka's death. In 2007, Kosta contacted me because he was furious that his contract for repackaging AEY's ammunition was removed and reassigned to Delijorgji. He believed that this was done because Delijorgji had a business relationship with Shkëlzen Berisha. Costa was not shy about expressing his desire for justice and he was publicly vocal about what he perceived as improprieties around the AEY deal. Thus, in the process, he stepped on the toes of powerful people who might have been able to benefit from this arrangement. Afterwards, Kosta died under suspicious circumstances on a remote road in the south of Albania. Of course there were suspects who had motives to harm Kosta. But those who were in charge of investigating Kosta's death were known to be close to Sali Berisha, so it was quickly and easily concluded that it was an "accidental" death. Maybe it was, but many Albanians still believe it was a cover-up. The people of Albania and the Trebicka family deserve closure. Costa's remains should be exhumed and examined by an impartial and qualified forensic pathologist with extensive experience in homicide investigations. I urge you to consider these matters diligently, ensuring a thorough investigation of each matter, and I will be happy to provide information that may facilitate your prosecution of related cases. The findings could shed light on any wrongdoing by Berisha and contribute to transparency and accountability in Albania. Thank you for your attention to these serious concerns. Sincerely, Gary Q. Kokalari

Most read