BREAKING NEWS

Frrok Çupi reveals the dark plan that Meta and Berisha hatched the night before the murders in "January 21": Here are the secrets of Aleks Nika's execution that could pave the way for SPAK to reveal dozens of victims who have "got rid of" the two bosse...

Frrok Çupi reveals the dark plan that Meta and Berisha hatched the night
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari tells Ilir Meta's "coup" for Sali Berisha, the former president brings his cousin into the game, who is the politician who is trying to put him at the head of the opposition and the position that the chairman of the Party of FREEDOM

Evi Kokalari tells Ilir Meta's "coup" for Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Here is the reversal that Rama is expected to make with the political leaders of the SP districts, from the departure of Pelesh, Balluk and Gjiknuri, to the relocation of Taulant Balla and the approach of Erion Braçe, Benet Beci and Pjerin Ndreu, the l...

Here is the reversal that Rama is expected to make with the political leaders of
x
BREAKING NEWS

Other details about the increase in pensions are revealed, it is revealed how much money will end up in their pockets, from bonuses to how they will receive their pension, experts say

Other details about the increase in pensions are revealed, it is revealed how
x
BREAKING NEWS

Artur Meçollari discloses the hard details: This is how SPAK has been sewing up the files of affairs with properties in the army for 3 years, the "VIP" names that are being thoroughly investigated, the scandals that threaten to sink Bajram Begaj and wh...

Artur Meçollari discloses the hard details: This is how SPAK has been
x
BREAKING NEWS

The arms industry is a big fraud, all the factories have been destroyed in Albania, Nasip Naço bluffs Niko Pelesh and exposes the scandals of the Ministry of Defense, how the ammunition factories ended up for scrap   

The arms industry is a big fraud, all the factories have been destroyed in
x
BREAKING NEWS

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic changes that will take place from the vice presidents to the appointments of supporters who are in the position of members of the Presidency

The new structure of the Reestablishment is revealed, here are the drastic
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from NATO, the summit for Ukraine was not an advertisement for the prime minister, here is the American plan that is being woven in complete secrecy for Albania

Kreshnik Spahiu: I show you the orders that Rama and Zelensky received from
x

Politike

DP in chaos/ "I have started meetings with the citizens for the creation of...", what is the democratic deputy warning?

DP in chaos/ "I have started meetings with the citizens for the creation

Deputy Agron Shehaj, who recently left the group of democrats led by former prime minister Berisha, said that he has started work on a new political force. In an interview for the Voice of America, he said that he has started communication with the citizens, for the construction of what he described as a "true, honest and uncorrupted alternative" for the country. Mr. Shehaj said that he had informed Mr. Berisha of his decision to leave PD in June and that it was prompted by the lack of will to open the party. Critics have accused Mr. Shehaj of unclear positions regarding some developments that have affected the Albanian right, since the cooperation with Mr. Berisha even though he was declared non grata by the United States, as well as his silence on the poor election result of the opposition in two local election contests. Mr. Shehaj said that he had hoped for a change in the DP, a change that, according to him, did not come. "I see that everyone criticizes, but I think that the most important thing is action. I invite them to judge me on the facts and not on what others say".

Question:  Mr. Shehaj, the Assembly of Albania has been non-functional for some time due to the protests of the democratic deputies and mainly those deputies who support the former Prime Minister Sali Berisha, as chairman of the Democratic Party, who have recently announced a campaign of disobedience civil. What is your opinion regarding this political action of the opposition?

Agron Shehaj:  I was not part of the decision-making for this political action, but I can say that the most important thing, regardless of the form that is chosen, to judge any political action, what is most important is to judge the reasons why it is undertaken this political action. The opposition is being denied to set up investigative commissions, this is a right provided by the Constitution of Albania and it is absolutely a violation for which the opposition has the right to fight, then the forms remain to be discussed. As I said, I was not part of this decision-making and I don't want to judge the form, but what interests me more is the reason for this protest, or why it was chosen to protest.

Q:  But the form is what it is. Is this the right form, that is to smoke in Parliament, setting fire to the chairs, or what is further warned that is civil disobedience?

Agron Shehaj : I was not part of the decision-making and I do not know if other forms of protest were discussed in order to reach the establishment of investigative commissions. I would have preferred some other form, but as I said, I was not part of the meeting and I did not have the opportunity to discuss it. I would have preferred another form.

Question:  However, you can make an assessment, you represent the opposition in the parliament...

Agron Shehaj: Të gjykosh opozitën në një situatë kaq komplekse siç ndodhet opozita dhe Shqipëria në këtë moment vetëm nga mënyra si protestohet, flas gjithmonë për komisionet hetimore, do të ishte reduktive, besoj. Opozita e Shqipërisë është sigurisht në gjendje shumë të rendë, është në gjendje shumë të rëndë dhe kjo është arsyeja pse unë kam marrë vendimin për t’u larguar nga grupi i PD-së, i shumicës brenda PD-së. Disa thonë që arsyeja është sepse mazhoranca ka mbyllur çdo hapësirë, si në rastin konkret, për opozitën, nga ana tjetër, ka disa që thonë, se arsyeja përse opozita është në gjendje shumë të rëndë, është se opozita nuk ka ditur të rinovohet, të hapet dhe të afrojë njerëz nga shoqëria civile dhe qytetarë të tjerë. Të dyja janë të vërteta këto arsye që sapo përmenda. Është e vërtetë absolutisht që opozita ka një mungesë besueshmërie si pasojë e faktit që nuk arriti të rinovohej, nuk arriti të hapej, nuk arriti të bëhej e besueshme, jo për të mundur Edi Ramën por për t’iu ofruar shqiptarëve një alternativë, një alternativë të vërtetë, një qeveri që shqiptarët të mund të mendojnë se do jetë e korruptuar, një qeveri që shqiptarët të kenë besim se do të punojë për ta dhe jo për t’u pasuruar vetë.

Pyetje: Ju e keni bërë të qartë edhe më përpara që jeni larguar edhe nga ajo pjesë e Partisë Demokratike që drejtohet nga zoti Berisha edhe për këto arsye që parathatë. Keni thënë se do të vazhdoni të bëni opozitë në parlament dhe se i takoni qendrës së djathtë. Pse u shkëputët nga zoti Berisha dhe pikërisht tani? Dhe keni paralajmëruar edhe më parë që do bëni një force të re politike. Jeni gati për të sot?

Agron Shehaj: Unë jam shkëputur nga PD, i kam komunikuar kryetarit të Partisë Demokratike, zotit Berisha, në qershor nëse nuk gaboj, menjëherë pas zgjedhjeve vendore, largimin tim nga PD-ja. Nuk kam qenë aktiv gjatë këtyre muajve dhe para një muaji pak a shumë e kam bërë publik si vendim. Arsyeja është ajo që sapo përmenda, që nuk mund të vazhdohej në atë mënyrë, shikoja mungesën e një drejtimi, mungesën e vullnetit dhe një plani për të rinovuar Partinë Demokratike, për të hapur Partinë Demokratike, që është e vetmja mënyrë që mund të kemi që të bëhemi të besueshëm me elektoratin, dhe t’i japim një alternativë të vërtetë shqiptarëve.

Pyetje: Kjo alternativë do të jetë një forcë e re politike?

Agron Shehaj: Ajo që nuk pata mundësi të bëja apo të jepja kontributin tim për ta bërë brenda Partisë Demokratike është ajo mbi të cilën unë po punoj për ta bërë jashtë Partisë Demokratike. Jam duke punuar mbi një projekt politik, jam duke folur me njerëz. Sigurisht nuk është një gjë e lehtë, politika kërkon këmbëngulje, kërkon sakrifica, sidomos kur nuk je i gatshëm të bësh kompromise dhe sidomos kur vjen nga sektorë ku kanë arritur… duhen njerëz, duhen profesionistë të aftë, që kanë arritur të kenë sukses në fushat e tyre dhe bashkë me ta të ndërtohet një alternativë e vërtetë dhe pse jo e ndershme, e pakorruptuar, për Shqipërinë. Mendoj se ëndrra e çdo shqiptari është që një ditë të qeveriset nga një qeveri e pakorruptuar, të ketë një kryeministër të pakorruptuar.

Pyetje: Megjithatë, zoti Shehaj, kritikët tuaj ju kanë përmendur disa momente kyçe që lidhen me opozitën. Kanë përmendur faktin që ju nuk keni patur një reagim të fortë kur Departamenti i Shtetit shpalli non grata zotin Berisha, por përkundrazi u bashkuat me zotin Berisha. Keni thënë se ai kishte shumicën. Tani ju shkëputeni nga zoti Berisha. Nuk keni bërë deklarata të forta për sa i takon rezultateve në zgjedhjet e opozitës. Fillimisht ato të marsit, që ishin të pjesshme. Më pas ato të muajit maj, që ishin një rezultat zhgënjyes duhet thënë për opozitën. Pse duhet shqiptarët t’ju besojnë juve sot, formacionit të ri që ju sapo paralajmëruat që do të ndodhë?

Agron Shehaj: Let's take them in turn. Regarding the declaration of Mr. Berisha non grata. I have said that there is a majority. I told the truth. I didn't lie. I have not found a pretext. I simply told the truth, that Sali Berisha, despite being declared non grata, had the majority within the Democratic Party. And I believe that the electorate and especially the supporters of the Democratic Party should be heard. We can't pretend we don't hear them. This is a reason to believe me and not to disbelieve me. The fact that despite the fact that it was very easy for me to say that Berisha was declared non grata and does not belong to the leadership of the Democratic Party, I said what people really wanted. The majority wanted Berisha as the head of the Democratic Party. I decided to stay within the Democratic Party despite everything, because I hoped that a change would come. I hoped, like many other democrats I believe, that with the passage of time a change would come, which in fact did not come, especially after the result of the last elections, where practically the result was extremely weak. Of course, there are many reasons why there was that result, because it is impossible for the government to win more than 90% of the municipalities in a pair of democratic elections, that this actually happened. This result is enough to understand what elections we are talking about. Yes, we should not hide behind this result, not to see what problems we had and what we should do and why we did not have the confidence of the majority anyway.

I have spoken with acts. This is how I think it should be done. Always, even when I ran against Mr. Basha, I did not prepare my exit, I did not prepare my decision by opposing and criticizing. More so, not because I couldn't criticize. Because I see that everyone criticizes, but I think that the most important thing is action. Especially when no one is listening. And it is a fact that there is a lack of hearing, let's say. I invite them to judge me on the facts, on what I have done. And not on what others say.

Most read