BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: Here is the dirty agreement of Rama, Meta and Berisha that is still in force, their tactics of threatening files, the scheme that the prime minister is using with the internationals to stay in power and the two heavy blows that will be...

Kreshnik Spahiu: Here is the dirty agreement of Rama, Meta and Berisha that is
x
BREAKING NEWS

Head of the Joint Movement, Arlind Qori: I'll show you the recipe to topple Edi Rama and the economic oligarchy that supports him, here is the file that if properly investigated by SPAK will put the prime minister behind bars, Meta-Berisha head and nec...

Head of the Joint Movement, Arlind Qori: I'll show you the recipe to topple
x
BREAKING NEWS

Here is the key witness who made the "hole" from Meta's cell for the "CEZ-DIA" affair, SPAK has seized the cell phones of Kryemadhi and her children with conversations from 2013-2015, 100 people are questioned, from relatives, associates and doctors , ...

Here is the key witness who made the "hole" from Meta's cell for
x
BREAKING NEWS

Minister of Finance, Ervin Mete: Here's what you need to know about the categories that benefit from salary increases, the details of pension indexation and the period when the bonus will be distributed, there will be a support package for the needy, h...

Minister of Finance, Ervin Mete: Here's what you need to know about the
x
BREAKING NEWS

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir Meta and Edi Rama, the USA comes out on the side of Altin Duman, demands that the opposition distance itself from "non-women" and gives a strong message that misgovernance and corruptio...

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir
x
BREAKING NEWS

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the "hole" for Ilir Meta and Monika, the role of Kryemadhi's mother and brother Drini who received 360 million ALL from SGS, the 2 people who opened the former president's files in SPA...

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its doors, Monika Kryemadhi attacks her husband as a servant of Edi Rama

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir Meta's old illness, his maneuvers with the exception of Monika Kryemadhi and the strong behind-the-scenes happening inside the former LSI, from the departure of their safes associate...

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir
x

Rajoni

Hovenier's request for the Association, the Government of Kosovo no reaction

Hovenier's request for the Association, the Government of Kosovo no

The Constitutional Court of Kosovo cannot review the draft statute for the establishment of the Association of Municipalities with a Serbian majority until the Government of Kosovo decrees it, Professor of Constitutional Law, Kadri Kryeziu, former judge of the Constitutional Court of Kosovo, tells Free Radio. .

About four months ago, the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, accepted in principle a draft statute for the formation of this association, which was drawn up by the European Union. The president of Serbia, Aleksandar Vu?i?, accepted the same.

It should also be examined by the Constitutional Court of Kosovo, to prove its constitutionality, but the Government of Kosovo has not forwarded it yet. The evaluation of the Constitutional Court should be the first step towards the possible harmonization of this statute, its final acceptance and the establishment of the Association.

The association will then provide the Serbs in Kosovo with greater rights in decision-making and management. On February 29, the ambassador of the United States in Pristina, Jeffrey Hovenier, once again called on the Government of Kosovo to forward the draft statute to the Constitutional Court.

Radio Free Europe asked the Government of Kosovo why it has not forwarded it yet and when it will do so, but did not receive an answer.

The Speaker of the Assembly of Kosovo, Glauk Konjufca, said on Friday that the EU is not competent to propose to Kosovo a draft statute for the formation of the Association, but that he understands the request of the American ambassador to forward it to the Constitutional Court.

"Perhaps, Mr. Hovenier has said that Kosovo will propose a draft for the Association. This is another topic. I did not understand it the way you understood it", said Konjufca after the meeting of the Presidency of the Assembly of Kosovo.

Professor Kryeziu says that the dynamics of this process, in fact, depends on the Government and Prime Minister Kurti.

The Serbian political scientist, Ognjen Gogi?, says that the text of the draft statute, initially, had to be agreed within the dialogue between Kosovo and Serbia for the normalization of relations.

About ten days after the international envoys delivered the draft statute to the parties, in October last year, the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, said that the document was written carefully, in accordance with the spirit of the Constitution of Kosovo.

He also emphasized that the Constitutional Court of Kosovo will examine it.

But, at the end of December 2023, Kurti said that Kosovo should be the author of the statute and suggested that it should be written by itself, in cooperation with his Minister for Communities and Returns, Nenad Rashi?, and the Minister of Local Government Administration , Elbert Krasniqi.

Kjo deklaratë ishte reagim ndaj një mesazhi të të dërguarit të posaçëm të BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak, se çështja e statutit është çështje e brendshme e Kosovës.

Përndryshe, draft-statuti që iu dorëzua Kosovës dhe Serbisë, u hartua nga BE-ja, pasi palët e pranuan paraprakisht Marrëveshjen për normalizimin e marrëdhënieve, e cila, po ashtu, u propozua nga BE-ja si ndërmjetësuese e dialogut.

Më pas, në janar të këtij viti, Kurti tha se Asociacioni i komunave me shumicë serbe “nuk është prioriteti kryesor” për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë dhe se çështja e statutit nuk duhet të ndahet nga marrëveshja.

Në një bashkëbisedim me gazetarët e disa mediave në Kosovë, përfshirë ekipin e REL-it, më 29 shkurt, ambasadori amerikan, Hovenier, tha se pret që Qeveria e Kosovës ta iniciojë procesin e formimit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

“Hapi i parë është që ta përcjellim statutin, që tashmë e kemi, në Gjykatën Kushtetuese për shqyrtim dhe konfirmim”, tha ai dhe shfaqi shpresën që diçka e tillë të ndodhë sa më shpejt.

“Do të merrej përgjigjja nëse [statuti] është kushtetues ose jo, a ka kompetenca ekzekutive apo jo... Ne mendojmë se këtë vlerësim mund ta japë vetëm Gjykata [Kushtetuese]. Kjo do të krijonte një dinamikë tjetër, si dhe përkushtimin e Kosovës për t’i përmbushur obligimet e saj”, tha Hovenier.

Ai ia dërgoi këtë mesazh Qeverisë së Kosovës në kohën kur marrëdhëniet mes Prishtinës dhe Uashingtonit nuk janë më të mirat, sepse Kurti refuzon ta pezullojë zbatimin e rregullores së Bankës Qendrore të Kosovës që e ndalon përdorimin e dinarit serb në Kosovë.

SHBA-ja dhe vende të tjera perëndimore shprehën shqetësimet e tyre se kjo rregullore mund të ndikojë negativisht te komuniteti serb në Kosovë, i cili pranon në dinarë të ardhura të ndryshme nga buxhet i Serbisë.

Profesori i së Drejtës Kushtetuese, Kadri Kryeziu, thotë se dinamika rreth vlerësimit të statutit për Asociacionin varet vetëm nga Qeveria e Kosovës.

Ai shton se formimi i këtij asociacioni është “obligim kombëtar dhe ndërkombëtar i saj”.

“Kur them obligim kombëtar, e them për faktin se ajo marrëveshje [për Asociacionin] ka kaluar në Kuvend dhe është ligj. Të gjitha ligjet që miratohen në Kuvend, Qeveria duhet t’i zbatojë, në mënyrë që ky të jetë një shtet ligjor”, thotë Kryeziu.

Ai thekson se Gjykata Kushtetuese e Kosovës nuk mund ta shqyrtojë një dokument që nuk është akt apo vendim.

“Draft-statuti duhet të kalojë në Qeveri, të bëhet vendim dhe pastaj të dekretohet nga kryeministri. Më pas, si dokument i vlefshëm, i paraqitet Gjykatës Kushtetuese. Gjykata Kushtetuese nuk ka autoritet dhe të drejtë të vendosë, nëse nuk i drejtohen me kërkesë”, shpjegon Kryeziu, ish-gjyqtar i Gjykatës Kushtetuese.

Ai thotë se e ka parë draft-statutin dhe se ka vënë re disa dispozita “problematike”, siç është përmendja e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, por shton se Gjykata Kushtetuese duhet ta vlerësojë atë dhe të japë rekomandime të mundshme për harmonizim.

In 2015, the Constitutional Court of Kosovo gave its opinion on the Agreement on the principles on the basis of which the Association would be formed. At that time, this agreement was not rejected, but it was said that inconsistencies with the Constitution could be harmonized.

Political scientist Ognjen Gogi? says that the text of the statute had to be agreed upon by both parties, before it is sent for consideration to the Constitutional Court of Kosovo.

Gogi? says that if this court issues new recommendations, Serbia can reject them.

"All parties are bypassing the foreseen procedure. Thus, everyone is enabled to relativize and find legal deficiencies. It is a senseless procedure to allow [relativization] to anyone," says Gogiq.

He adds that the Government of Kosovo does not have the will to start the process of forming the Association and that "the statute will be kept in the drawer as long as possible".

Gogi? also emphasizes that the Association cannot be formed without the consent of the Government of Kosovo, because there are some responsibilities that must be transferred to it.

The draft statute for the formation of the Association was drawn up by European officials and provides for the Serbs in Kosovo to have a certain level of self-management, as agreed with the Agreement for the normalization of relations.

In that document it is stated that the Association will not have executive powers and that it will not threaten the independence and integrity of Kosovo.

However, the document refers, among other things, to Resolution 1244 of the UN Security Council.

This draft statute also foresees the possibility of financial support of the Association from Serbia, as well as "an effective direct channel of communication between the Kosovo Serb community and the Government of Kosovo, through the Ministry of Local Government Administration".

The part of the draft statute that refers to the powers of the Association specifies that this body has the right to make decisions, regulations, instructions and statements. It will also have full authority, at the local level, in the areas of economic development, spatial planning, health, education and the protection of cultural and religious identity.

When it comes to funding, it is foreseen that the Association will have its own budget, which it would manage "responsibly and transparently". Also, it is specified that the Association must have an account in a bank licensed by the Central Bank of Kosovo.