BREAKING NEWS

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi, their mafia codes to threaten each other, the connections with the oligarchs, the behind the scenes allegations of wiping the servers on "January 21" and the details of the bi...

Here are the secret bargains between Rama, Berisha, Meta and Gazment Bardhi,
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can save Sali Berisha from 'house arrest' and the only case when his mandate as a deputy can be burned, why the former prime minister can give him peace if the file is investigated of 'Januar...

Spartak Ngjela: Here is the 'Achilles' heel' in justice that can
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of January 21, 2011, the scheme to bill the murders to the opposition, the fabrication of close-up wounds and the reward that was given to the guards, we are ready to take to SPAK ...

Idajet Beqiri: Here are all of Berisha's attempts to cover up the crime of
x
BREAKING NEWS

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama replaced Damir Fazllic and Sali Berisha with the tycoon of the "Open Society"

Alex Soros takes the "command" of Albania, this is how Edi Rama
x
BREAKING NEWS

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the Port of Durrës, here are the fines that the Albanians will pay for the whims of Edi Rama, the Italian journalist puts the prime minister in a "trap"

After Becket's 140 million euros, almost another 140 million euros for the
x
BREAKING NEWS

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net" of SPAK, the well-known journalist uncovers the behind-the-scenes and shows who is blocking the arrest of Ilir Meta, here are the facts that implicate Sali Berisha in the murders of...

Five ministers and 5 ex-ministers of the SP have fallen into the "net"
x
BREAKING NEWS

The IT expert breaks the super scandal of AKSHI, this is how Mirlinda Karçanaj got her hands on the secret information inside the new vetting institutions

The IT expert breaks the super scandal of AKSHI, this is how Mirlinda
x
BREAKING NEWS

Kastriot Aliaj: I tell you the secrets of the UDB and OZNA files that bear the name of Sali Berisha, how the Serbian secret services recruited him, who was the 'manager' who gave him the orders in complete secrecy and the names of the spies he collabor...

Kastriot Aliaj: I tell you the secrets of the UDB and OZNA files that bear the
x

Rajoni

No visas from January 1/ Council of the EU calls on Kosovo: More work for the rule of law, the fight against corruption and organized crime

No visas from January 1/ Council of the EU calls on Kosovo: More work for the

The Council of the European Union will call on Kosovo to do more in the field of the rule of law, as well as in the fight against corruption and organized crime, while it will welcome the entry into force of visa liberalization for citizens of Kosovo from January 1 of the coming year.

This order is in the draft conclusions that are expected to be approved by the EU member countries at the meeting of the General Affairs Council, on December 12, at the ministerial level, which are then expected to be confirmed by the EU leaders. , at a summit scheduled to be held on December 14 and 15.

Radio Free Europe has had access to the draft of this document. It says that the Council "has taken into account the limited progress of Kosovo in the field of the rule of law".

Most of the conclusions, which are dedicated to Kosovo, have to do with the security situation in the north of the country, and with the dialogue with Serbia.

The Council is expected to express "concern due to the lack of freedom of expression and the limitation of pluralism in the north of Kosovo".

"The Council is deeply concerned about the situation in the north of Kosovo, including the security situation. Some unilateral actions from Kosovo and Serbia, such as the collective resignation of Kosovo Serbs from the institutions, and the boycott of local elections in the north of Kosovo, have increased tensions even more," the text says.

The Council is expected to strongly condemn "the violent attacks of Kosovo Serb protesters against KFOR troops, law enforcement agencies and the media on May 29, 2023".

"New elections in the north of Kosovo should be held as soon as possible, and Kosovo Serbs should participate in them, without any preconditions. Kosovo Serbs should also return to the institutions from which they left. This should be facilitated by Kosovo and encouraged by Serbia", says the draft conclusions.

As for the measures that the EU has imposed on Kosovo, which are justified by the "lack of steps to escalate the situation in the north", the willingness to remove those measures is expressed, in case there is progress in meeting the requirements .

“Këshilli mirëpret ndërmarrjen e hapave drejt zbatimit të disa kërkesave të BE-së. Këshilli rikujton se BE-ja mbetet e gatshme që t’i heqë masat, në rast të progresit të mëtejmë në përmbushjen e kërkesave ekzistuese”, thuhet në tekstin që ka parë REL-i.

Këshilli, edhe përmes këtyre konkluzioneve, pritet të përsërisë se nuk ka justifikim për dhunë, si dhe t’i dënojë sulmet ndaj Policisë së Kosovës, në fshatin Banjskë të Zveçanit, më 24 shtator.

“Këshilli nënvizon përmirësimin e bashkëpunimit mes Policisë së Kosovës dhe EULEX-it lidhur me këtë sulm. Këshilli mirëpret forcimin e pranisë së KFOR-it, posaçërisht në vijën kufitare/administrative mes Kosovës dhe Serbisë”, thuhet në tekst, ku, po ashtu, u bëhet thirrje Kosovës dhe Serbisë që të përmbahen nga retorika nxitëse.

BE-ja mund të ndërmarrë masa, si ndaj Kosovës, ashtu edhe ndaj Serbisë, në rast se nuk përmbahen nga nxitja e tensioneve.

“Këshilli pret nga Kosova dhe Serbia që të gjejnë një zgjidhje të qëndrueshme për situatën në veri të Kosovës, e cila do të garantonte siguri dhe demokraci përfaqësuese për të gjithë qytetarët”, thuhet në tekst.

“Këshilli kërkon nga Kosova që të angazhohet në dialogun e lehtësuar nga BE-ja me vullnet të mirë dhe në frymën e kompromisit, për të arritur marrëveshjen gjithëpërfshirëse, ligjërisht obliguese me Kosovën, për normalizimin e raporteve, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe me ligjet e BE-së, pa vonesa tjera. Kjo Marrëveshje duhet të adresojë të gjitha çështjet kyçe të hapura, dhe në këtë mënyrë të kontribuojë në stabilitetin e rajonit”, thuhet në këtë dokument, ku rikujtohet se të dyja palët do të rrezikojnë rrugëtimin e tyre evropian, në rast se nuk e shfrytëzojnë këtë rast.

Këshilli pritet të shprehë keqardhje për mungesën e zbatimit nga të dyja palët të Marrëveshjes bazë për normalizimin e raporteve dhe të aneksit, sikur edhe çështjeve tjera të arritura në dialog.

“Kërkojmë nga Kosova që, në tërësi dhe pa vonesa tjera, t’i zbatojë ato. Kjo përfshin edhe themelimin e Asociacionit/Bashkësisë së Komunave me shumicë serbe. Këshilli mirëpret gatishmërinë e Kosovës dhe të Serbisë për të pranuar draftin e paraqitur nga lehtësuesi i BE-së, duke kuptuar se punë e mëtejme duhet të bëhet në bazë të tij”, thuhet në tekst.

Këshilli pritet të ftojë përfaqësuesin e posaçëm të BE-së për dialog mes Kosovës dhe Serbisë që të plotësojë agjendën për takimin e radhës të Grupit Special për Normalizim, për të marrë parasysh obligimet e Kosovës që dalin nga Marrëveshja dhe aneksi i zbatimit të saj.

Kosova pritet të ftohet urgjentisht dhe në mënyrë konstruktive të angazhohet në aktivitetet e bashkëpunimit rajonal dhe të respektojë obligimet nga Marrëveshja për Tregti të Lirë – CEFTA dhe nga Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit, përfshirë edhe duke hequr vendimin për ndalimin e importit të mallrave nga Serbia.

The EU Council is expected to welcome the clear geostrategic orientation of Kosovo, which has been proven through the harsh condemnation of Russia's aggression against Ukraine, and through the voluntary adaptation of its positions in foreign policy to those of the European Union./ REL