BREAKING NEWS

The former head of the Prosecutor's Office of Tirana Elisabeta Imeraj speaks openly, from the conviction of Sali Berisha, the imprisonment of Fredi Beleri, to the escape of Arben Ahmetaj and SPAK's investigations against Ilir Beqaj, this is what is exp...

The former head of the Prosecutor's Office of Tirana Elisabeta Imeraj
x
BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa unravels the strong behind-the-scenes from February 20, 1991: Here is Ramiz Ali's plan to bring down the bust of Enver Hoxha, how they secretly released the bolts, Berisha's infiltration and the role of Hekuran Isai, most of the students...

Muharrem Xhafa unravels the strong behind-the-scenes from February 20, 1991:
x
BREAKING NEWS

The only man who filmed the footage of the bust of Enver Hoxha narrates the unsaid: Here's what happened on February 20, 1991, from Adil Çarçani's alarming phone call about the disappearance of the video, the role of Sali Berisha, Ramiz, Nexhmije, the ...

The only man who filmed the footage of the bust of Enver Hoxha narrates the
x
BREAKING NEWS

Arben Ahmetaj accused him of hiding behind Tirana's incinerator, the mayor Erion Veliaj reacts for the first time and shows how the truth is, calls his attacks slander and asks him to become a man and face justice

Arben Ahmetaj accused him of hiding behind Tirana's incinerator, the mayor
x
BREAKING NEWS

Edi Rama and Belinda Balluku end up in SPAK for the affair of the incinerators and the Korçë-Ersekë road, the official PD file with "scorching" evidence is disclosed

Edi Rama and Belinda Balluku end up in SPAK for the affair of the incinerators
x
BREAKING NEWS

Investigations on the Sterilization Concession are deepened, SPAK asks Ogerta Manastirliu for two hours, from the change of the concession contract, to the abusive increase in the cost for the state budget, here are the decisions that can sink it

Investigations on the Sterilization Concession are deepened, SPAK asks Ogerta
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: This is why Blinken came to Tirana and the reasons why he refused to meet the opposition, Kuçova's base, American investment and a message for Moscow

Kreshnik Spahiu: This is why Blinken came to Tirana and the reasons why he
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi: The Americans invested in Sali Berisha, this is the shocking truth they learned when they put him under the scanner after 1994, from the clash with the US senators, to the accusations of civil war in 1997 and all Blinken's secret messages f...

Frrok Çupi: The Americans invested in Sali Berisha, this is the shocking
x

Rajoni

"Self-administration of the Serbian community in Kosovo"/ REL: What does the draft statute provide for the Association?

"Self-administration of the Serbian community in Kosovo"/ REL: What

Radio Free Europe writes that it has secured the draft statute for the establishment of the Association of Municipalities with a Serbian majority in Kosovo, which was drawn up by European officials.

The Government of Kosovo did not want to comment on it, while REL sources in Brussels confirmed that it is one of the last drafts, which, however, may undergo some minor changes.

This document for the establishment of the Association should provide a certain level of self-management to the Serbian community in Kosovo.

Among other things, he clearly foresees the possibility of financial support of the Association from Serbia, as well as "an efficient and direct channel of communication between the Kosovo Serb community and the Government of Kosovo through the Ministry of Local Self-Government Administration".

His powers are the reasons why the authorities in Kosovo have refused, until now, to form the Association.

For this, Pristina and Belgrade reached an agreement in Brussels in 2013, within the framework of the dialogue for the normalization of relations.

In Kosovo they say that, as such, the Association can threaten the internal functionality of the state, as is the case of Republika Srpska in Bosnia and Herzegovina.

In 2015, the Constitutional Court of Kosovo found that some of the principles of the Association Agreement are not in line with the country's Constitution, but emphasized that they can be harmonized in accordance with it.

After many years of unsuccessful efforts by the international community for Pristina and Belgrade to harmonize their positions on this issue, the EU announced at the end of October that they have been handed a "modern draft statute" for the formation of the Association.

Other Western countries – the US, Germany, France and Italy – supported it.

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, said for the first time that the draft statute for the formation of the Association is "acceptable", because it is in accordance with the Constitution of Kosovo.

The document was also accepted by the president of Serbia, Aleksandar Vucic. The Serbian authorities said publicly that it is also in accordance with the Constitution of Serbia and with the agreements previously reached in the framework of the dialogue with Kosovo.

Powers and relations with central authorities

Pjesa e draft-statutit të Asociacionit që u referohet kompetencave të tij, specifikon se ky organ ka të drejtë të miratojë vendime, rregullore, udhëzime dhe deklarata.

Gjithashtu ka kompetenca të plota mbi nivelin lokal, përkatësisht në fushat e zhvillimit ekonomik, planifikimit hapësinor, shëndetësisë, arsimit dhe mbrojtjes së identitetit kulturor dhe fetar.

Në pjesën për marrëdhëniet me pushtetin qendror thuhet se Asociacioni nuk do t’i cenojë apo anashkalojë autoritetet kushtetuese dhe ligjore dhe kompetencat e tyre, si dhe nuk do t’i cenojë në asnjë mënyrë marrëdhëniet kushtetuese dhe juridike ndërmjet pushtetit qendror dhe atij lokal, gjatë përmbushjes së qëllimeve të tij.

Shtohet se marrëdhëniet me autoritetet qendrore do të bazohen në bashkëpunimin e ndërsjellë dhe shkëmbimin e informacioneve në frymën e promovimit të demokracisë, multietnicitetit dhe shoqërisë së integruar, në përputhje me ligjet aktuale të Kosovës.

Po ashtu, Asociacioni ka të drejtë të iniciojë apo të jetë palë në procedurat para gjykatave, përfshirë Gjykatën Kushtetuese të Kosovës, nëse vendimet apo veprimet e ndonjë institucioni ndikojnë në ushtrimin e kompetencave të tij në përputhje me statutin.

Struktura organizative dhe buxheti

Në bazë të draft-statutit, Asociacioni i komunave me shumicë serbe, përveç simboleve të tij, do të ketë edhe kuvendin, kryetarin dhe nënkryetarin, mekanizmin këshillëdhënës, administratën dhe zyrën për ankesa.

Organi kryesor i Asociacionit duhet të jetë kuvendi, i cili miraton propozime për ndryshime ose amendamente të statutit, miraton rregullore, vendime ose deklarata.

Gjithashtu, kuvendi i Asociacionit do të jetë ai që emëron dhe shkarkon kryetarin dhe nënkryetarin.

Përveç kryetarit, kuvendi duhet të ketë së paku dy nënkryetarë. Anëtarët e kuvendit zgjidhen nga anëtarët e kuvendeve komunale, të cilat janë anëtare të Asociacionit.

Selia e Asociacionit duhet të jetë në Mitrovicën e Veriut – njëra prej katër komunave me shumicë serbe në veri të Kosovës.

Sa i përket financimit, parashikohet që Asociacioni ta ketë buxhetin e tij, të cilin do ta menaxhojë “me përgjegjësi dhe në mënyrë transparente”.

Specifikohet, po ashtu, se Asociacioni duhet të ketë një llogari në një bankë të licencuar nga Banka Qendrore e Kosovës.

Asociacioni mund të financohet nga buxheti i tij, kontributet nga anëtarët e tij, institucionet qendrore, donacionet, si dhe nga mbështetja financiare e institucioneve të tjera vendase ose ndërkombëtare, përfshirë Serbinë.

Buxheti dhe shpenzimet duhet të jenë nën mbikëqyrjen e BE-së për një periudhë pesëvjeçare.

Asociacioni duhet të përbëhet nga komunat me shumicë serbe në Kosovë, të cilat aktualisht janë dhjetë: Graçanica, Shtërpca, Parteshi, Ranillugu, Kllokoti, Novobërda, Mitrovica e Veriut, Leposaviqi, Zveçani dhe Zubin Potoku.

Megjithatë, çdo komunë tjetër në Kosovë mund t’i bashkohet atij nëse ajo dëshiron.

Përveçse thuhet se Asociacioni nuk do të jetë ndonjë nivel i tretë i qeverisjes, theksi vihet edhe te çështja e menaxhimit të institucioneve arsimore dhe shëndetësore në Kosovë.

Këto institucione janë pothuajse të vetmet që nuk janë integruar asnjëherë në sistemin e Kosovës.

Të gjitha institucionet arsimore në komunitetet serbe në Kosovë veprojnë nën Ministrinë e Arsimit të Qeverisë së Serbisë.

Këtu bëjnë pjesë: institucionet parashkollore, shkollat fillore dhe të mesme, si dhe universiteti me seli në Mitrovicën e Veriut.

Ndërkaq, për institucionet shëndetësore në komunitetet serbe në Kosovë, përgjegjëse është Ministria e Shëndetësisë e Qeverisë së Serbisë.

Përveç shtëpive të shëndetit apo ambulancave lokale, ekziston edhe një qendër klinike spitalore në Graçanicë – afër Prishtinës – dhe në Mitrovicë të Veriut, si dhe një qendër shëndetësore në Partesh.

Draft-statuti parashikon që këto institucione të bëhen private, nën ombrellën e Asociacionit të komunave me shumicë serbe, dhe që Serbia të japë “kontribut financiar”.

Sektori privat i arsimit dhe shëndetësisë

Specifikohet se institucionet arsimore dhe shëndetësore në Kosovë do ta kishin “statusin e institucioneve të huaja private” dhe se do të merrnin leje, përkatësisht licenca pune, në përputhje me ligjin aktual të Kosovës.

“Kurrikula është e rregulluar në përputhje me legjislacionin në fuqi”, thuhet në draft-statut.

Megjithatë, nuk është ende e qartë se si do të ishte plan-programi arsimor në këtë rast, marrë parasysh se Kosova dhe Serbia kanë pikëpamje krejtësisht të ndryshme sa i përket historisë apo gjeografisë.

Serbia nuk e njeh pavarësinë e Kosovës, e cila u shpall në vitin 2008, dhe vazhdon ta konsiderojë atë si pjesë të territorit të saj.

Në draft-statut thuhet se institucionet arsimore dhe shëndetësore mund t’i shfrytëzojnë objektet që i ka financuar Serbia, por se kjo nuk do ta pengojë sistemin ekzistues arsimor dhe shëndetësor të Kosovës.

Thuhet, po ashtu, se Asociacioni do të ketë kompetenca të plota në lidhje me arsimin, që nënkupton bashkëpunimin ndërmjet anëtarëve, prezantimin e politikave arsimore para autoriteteve qendrore, ofrimin e mbështetjes ligjore dhe financiare për anëtarët e tij, këshillimin e autoriteteve qendrore në lidhje me kurrikulat e Serbisë, ofrimin e këshillave për ndryshime dhe plotësime në ligjin për arsim, e kështu me radhë.

Diplomat do të lëshoheshin dy herë, si në sistemin e Kosovës ashtu edhe në atë serb, dhe do të njiheshin nga të dyja vendet.

Asociacioni i komunave me shumicë serbe do t’i ketë pothuajse të njëjtat kompetenca edhe në fushën e kujdesit shëndetësor, përkatësisht do ta lehtësojë bashkëpunimin ndërmjet anëtarëve në lidhje me përmirësimin e kujdesit shëndetësor parësor dhe dytësor, do ta prezantojë politikën shëndetësore dhe sociale para autoriteteve qendrore, do të financojë projekte të infrastrukturës, pajisjeve dhe materialeve të tjera mjekësore, do të financojë ose mbledhë fonde për asistencë sociale etj.

Culture, economic development, spatial planning, return...

According to the draft statute, the Association of municipalities with a Serbian majority must promote and protect the rights of its members in the field of culture, language and religion.

This means, among other things, the financing of projects related to cultural heritage within the "administrative boundaries" of the Association, as well as the maintenance, rehabilitation or construction of cultural heritage.

The association should also have full powers at the local level when it comes to economic development and should provide financial assistance in this area.

Full competences at the local level are foreseen for spatial planning - urban and rural.

The draft statute also mentions the return to Kosovo in accordance with the Regulation on the Return of Displaced Persons, of 2018, and current laws.

This regulation was approved by the Government of Ramush Haradinaj and concerns the creation of the necessary conditions for achieving permanent solutions for displaced persons within Kosovo and in the region, in the period from February 28, 1998 to March 31, 2004.

The regulation provides for the construction of housing for returnees and internally displaced persons whose property is assessed to have significant damage or is completely damaged. Those in the heavy category receive construction materials and employment assistance, while those in the middle category are offered construction materials or partial aid packages, depending on the number of members./REL