BREAKING NEWS

“Kjo është mrekulli”/ Tre orë kontroll me radarë në aksin Sauk-Teg, policia përballet me atë që nuk pritej (VIDEO)

“Kjo është mrekulli”/ Tre orë kontroll me radarë
x

Opinion / Editorial

Imuniteti i tufës, plani i fundit europian, rrezikohen 1 deri në 6 përqind e të infektuarve

Imuniteti i tufës, plani i fundit europian, rrezikohen 1 deri në 6

Nga pikëpamja mjekësore, i ashtuquajturi imuniteti i tufës është një formë e mbrojtjes indirekte që ndodh kur një pjesë e konsiderueshme e një popullate vaksinohet kundër një kërcënimi të jashtëm, deri në pikën e sigurimit të mbrojtjes edhe për ato subjekte që ata nuk e zhvilluan këtë imunitet direkt.

Disa vende të botës janë duke shqyrtuar imunitetin e kopesë për të kundërshtuar përhapjen e koronavirusit të ri brenda territoreve të tyre përkatëse. Në rastin e Covid-19, megjithatë, një aspekt thelbësor duhet të merret në konsideratë.

Meqenëse ende nuk ka vaksinë që do të përdoret kundër këtij patogjeni, mënyra e vetme për të imunizuar individët është që njerëzit të infektohen me shpresën se organizmat e prekur do të jenë në gjendje të prodhojnë antitrupa të vlefshëm.

Ideja, teorikisht, duket e denjë për tu eksploruar. Sidoqoftë, ekziston një pyetje e madhe: askush nuk është në gjendje të thotë me siguri nëse infeksioni i koronavirusit të ri u jep imunitet pacientëve të prekur. Me fjalë të tjera, ne nuk e dimë nëse personat e infektuar mund të infektohen përsëri.

Ekspertët shpjegojnë se imuniteti i tufës është i vlefshëm dhe ndodh kur një pjesë e madhe e një popullate të caktuar mund të mbështetet në antitrupa që mund ta mbrojnë atë nga një sëmundje e caktuar. Në përgjithësi, një situatë e tillë ndodh me vaksinimin. Pa antidota, ka shumë dyshime: për shembull, ne duhet të merremi me vdekshmërinë e Covid-19 dhe ngjitjen e tij shumë të lartë.

 

Ndjek imunitetin e tufës

Mbretëria e Bashkuar duket se është e gatshme të luajë me imunitetin e tufës. Kryeministri britanik, Boris Johnson, ishte i qartë: "Mësoni të humbni të dashurit tuaj". Londra përqendrohet në antitrupa dhe shpreson se këto mund të jenë të mjaftueshme për të ndaluar valën e shokut të koronavirusit të ri në planin afatgjatë.

Fakti, siç kemi shpjeguar, është se një organizëm është në gjendje të prodhojë antitrupa ndaj një sëmundjeje vetëm pasi ta kontraktojë atë. Pyetja është: sa qytetarë do të jenë në gjendje t'i rezistojnë Covid-19? Arsyetimi i ndjekur nga qeveria britanike është pak a shumë si më poshtë: për të minimizuar ndikimin e koronavirusit të ri është e nevojshme të lejoni që virusi të kalojë në të gjithë popullsinë, në mënyrë që të marrë imunitetin e kopesë. Sidoqoftë, kjo duhet të bëhet me një shpejtësi të kontrolluar, në mënyrë që të rezervojë trajtime specifike për ata me simptoma më akute dhe të dërgojë njerëz me simptoma të buta në karantinë.

Një strategji e rrezikshme

Ekzistojnë dy konsiderata të bëra nga Mbretëria e Bashkuar. E para: pasi nuk është e mundur të parandaloni përhapjen e virusit, kjo gjithmonë do të përfaqësojë një kërcënim të vazhdueshëm dhe të fshehtë, të paktën deri sa të vihet në dispozicion një vaksinë masive. E dyta: mbajtja e njerëzve në shtëpi sa më shumë që të jetë e mundur do të bllokonte vetëm virusin në shtëpi.

Sapo të ngrihen kufijtë e lirisë së lëvizjes, sipas këtij arsyetimi, Covid-19 do të kthehet në plan të parë.

Kështu Londra ka zgjedhur të kufizojë dëmet duke u përqëndruar në imunitetin e kopesë. Një fjalim i ngjashëm u mbajt edhe nga përfaqësuesit politikë të Gjermanisë, të cilët sidoqoftë mund të vendosnin të imponojnë disa masa më të rrepta se britanikët. Në çdo rast, Patrick Vallance, një nga dy autoritetet kryesore mjekësore të Boris Johnson, i tha qartë Sky Neës se "Coronavirus është një sëmundje e keqe, por në shumicën e rasteve ka vetëm simptoma të buta" dhe se "virusi do të jetë sezonal. dhe gjithashtu do të kthehej dimrin e ardhshëm. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të zhvillohet imuniteti i kopesë për të mbajtur virusin nën kontroll në një afat të gjatë ". Një rrezik i madh, duke marrë parasysh që vdekshmëria Covid-19 në botë sillet midis 1 dhe 6%.

Federico Giuliani

Il Giornale