BREAKING NEWS

Media e njohur gjermane plas skandalin që po trondit Beogradin: Ja si presidenti Vuçiç bashkëpunoi me hakerat izraelitë për të eliminuar nga politika liderin opozitar

Media e njohur gjermane plas skandalin që po trondit Beogradin: Ja si
x
BREAKING NEWS

Ndizen sirenat e alarmit në Ukrainë: Termocentrali më i madh bërthamor në Evropë rrezikon të shpërthejë, ja si mund të përsëritet katastrofa “Fukushima”

Ndizen sirenat e alarmit në Ukrainë: Termocentrali më i madh
x
BREAKING NEWS

Kreu i Wagner ngre alarmin: Ukraina më e fuqishme se kurrë, po përgatitet për tre sulme “vdekjeprurëse” kundër Rusisë, ja plani i fshehtë për marrjen e Krimesë

Kreu i Wagner ngre alarmin: Ukraina më e fuqishme se kurrë, po
x
BREAKING NEWS

Gjithçka kalon përmes Uashingtonit, SHBA shumë e fortë edhe për Xi Jinping, ja si do të prishen nga amerikanët planet sekrete të Rusisë dhe Kinës për një lufte të madhe

Gjithçka kalon përmes Uashingtonit, SHBA shumë e fortë
x
BREAKING NEWS

PS zyrtarizon sot kandidaturat për garën lokale, zbulohet surpriza e ‘gurëve të shahut’ që do luaj Rama në zgjedhjet e 14 Majit

PS zyrtarizon sot kandidaturat për garën lokale, zbulohet surpriza e
x
BREAKING NEWS

Njihuni me parashikimin e motit për këtë fundjavë, meteorologia Lajda Porja tregon kur vjen kthesa drastik: Këto janë datat që do ketë...

Njihuni me parashikimin e motit për këtë fundjavë,
x
BREAKING NEWS

A do rritet çmimi i patentave? Autoriteti i Konkurrencës vjen me njoftimin e rëndësishëm dhe merr vendimin e minutës së fundit

A do rritet çmimi i patentave? Autoriteti i Konkurrencës vjen me
x
BREAKING NEWS

“Braktisi” Berishën, Agron Duka zbulon pse do të garojë i vetëm në zgjedhje

“Braktisi” Berishën, Agron Duka zbulon pse do të
x

Shëndeti

Dietologia na “jep leje”, patatet e skuqura mund t’i hamë pa problem por ja çfarë të kemi parasysh

Dietologia na “jep leje”, patatet e skuqura mund t’i hamë

Ndryshimet kimike qe pesojne vajrat gjate skuqjes kane si rezultat formimin e substancave te padeshiruara, disa nga te cilat kane efekt toksik dhe kancerogjen. Ne shume vende te botes jane caktuar kufij te nderrimit te vajit ne restorante dhe nuk lejohet te kalojne ne nivele te rrezikshme substancat e demshme ne vajin e gatimit.

Era karakteristike e skuqjes eshte pasoje e formimit te nje produkti teper te demshem qe quhet trans-trans-2,4 dekadienal. Nga thithja e vazhdueshme nepermjet frymemarrjes te kesaj substance jane shtuar rastet e shfaqies se kancerit nder guzhinjeret e restoranteve kineze te cilet e perdorim shume gatimin e skuqur. Sipas Blerina Bombajt, nga nje studim laboratorit kimik te universitetit Harokopio te Athines, eshte pare se kjo substance gjendet me shumice ne patatet e skuqura ne restorante me vaj luledielli dhe shume me pak ne patatet e skuqura ne shtepi me vaj ulliri.

Patate te skuqura ne shtepi, me vaj ulliri, cfare tregoi studimi?

Pas skuqjes se pare, vaji i ullirit nuk u oksidua dhe nuk u formuan substanca te padeshirueshme. Ky fakt vjen si pasoje e permbajtjes se larte te vajit te ullirit ne acide lyrore te pangopura me nje lidhje te dyfishte (MUFA), dhe duron ne temperatura te larta mjaftueshem per skuqje, (deri ne 180 grade Celcius). Per me teper vaji i ullirit permban natyrshem antioksidante. Megjithate keta antioksidante fillojne te shkaterrohen gjate skuqies, por jo krejtesisht.

Patatet e riskuqura ne restorante me vaj vegjetal

Vaji u oksidua qe ne skuqien e pare dhe duhej te nderrohej. Oksidimi vjen si pasoje e permbajtjes se larte te cideve lyrore te pangopura me shume lidhje te dyfishta (PUFA), te cilat ne temperature me te larte se 160°C oksidohen lehte dhe prodhojne substanca te demshme si perberes te polimerizuar, akrilamide per shkak te ushqimit qe skuqet, etj. Por zakonisht, restorantet ne kete temperature gatuajne. Nder keto vajra mund te permendim vajin e lulediellit dhe vajin e misrit.

Pa dyshim patatet e fresketa, te skuqura ne shtepi me vaj ulliri. Vaji i ullirit ekstra i virgjer mund te rezistoje deri ne 30min skuqie. Me pas duhet patjeter te nderrohet. Gjithsesi, nje vaj qe e keni perdorur mos e mbani gjate pasi ai vazhdon te oksidohet. Per te njejten arsye nuk duhet te hidhni vaj te fresket ne vaj te prdorur.

Ne kuzhinen tuaj mbani vetem vaj ulliri, mundesisht ekstra te virgjer! Pa dyshim qe skuqia eshte mire te evitohet, por nese ju pelqejne shume patatet e skuqura prefrojini ne shtepi, te fresketa dhe te skuqura ne vaj ulliri. Mos harroni, gjate skuqjes ta mbuloni tiganin me kapak.

-Si te ulni rrezikun gjate skuqjes – 5 keshilla

-Perdorni vetem vaj ulliri per skuqje, sa me cilesor aq me mire

-Mos skuqni ne tigane hekuri dhe bakri

-Nese shihni qe vaji nxjerr tym, ulni temperaturen

-Mos perdorni te njejtin vaj dy here

-Nese do te skuqni patate, pasi ti prisni lerini ne uje per 10minuta, me pas largojani mire ujin dhe hidhini ne tigan. Mos i lini te marrin ngjyre kafe!