
E qëlloi me pistoletë në sy të fëmijës, dalin pamjet nga sherri që solli dy viktima në Kavajë

A po e dëmton Alibeaj Partinë Demokratike? Analisti komenton situatën para zgjedhjeve: Berisha ka supërmacinë, por del i humbur se…

Analisti i njohur tregon "puçin" me të cilin mund t’ja marrë Alibeajt vulën dhe logon e PD-së: Ja kush është shpëtimi i Berishës

Kreshnik Spahiu plas deklaratën e fortë: Ja pse Berisha do braktisi partinë

Gazetari Hoxha parashikon çfarë do të ndodh me kandidatin e PD, Roland Bejko

Kreshnik Spahiu tregon arsyen e fortë: Ja pse largohen kandidatët nga Alibeaj

Gara për Tiranën në 14 maj, analisti zbulon sekretet në fushatën e Këlliçit

Kreshnik Spahiu flet me emra: Këta dy politikanë të fuqishëm do bashkohen në një parti pas 14 majit

I dinit këto? Njihuni me të mirat e panjohura të mjaltit të papërpunuar

Shkruar nga SOT.COM.AL 28 Janar 2023

Mjalti është një produkt mjaft i ëmbël dhe i veçantë, saqë shpesh e ruajmë dhe e ndajmë me më të shtrenjtit tanë.
Kur na duhet të përzgjedhim mjaltin e duhur për ta shtuar në çaj, ëmbëlsira, apo për të zbutur fytin, përballemi me një mori zgjedhjesh.
Mbledhja e mjaltit nga bletët është vetëm fillimi i një udhe të gjatë që ky produkt bën të arrijë deri tek konsumatori. Si në rastin e ushqimeve të tjera të kohëve moderne, mjalti mund t’i nënshtrohet një sërë përpunimesh që i japin formë shijes, pamjes dhe ruajtjes së mjaltit.
Duhet të dini që 500 gramë mjaltë prodhohet nga nektari i mbi 2 milionë luleve.
Në fakt rreth 70 përqind të produkteve që gjenden në raftet e marketeve në botë, është thjesht mjaltë i përpunuar ose i përzier me shurup misri dhe aditivë të tjerë.
Ka disa arsye përse tregëtarët shesin produkte të tilla. Së pari, mjalti puro dhe i pakulluar ka një ngjashmëri me qumështin e papërpunuar. Në të shpesh gjenden copëza dhe grimca të polenit të bletëve. Ndonëse këto mbetje janë jashtëzakonisht me vlera, në ditët e sotme, pamja e jashtme është e rëndësishme.
Rrjedhimisht, kavanozët e marketit janë të mbushur me mjaltë që ka dalë nga një proçes pasterizimi dhe nxehtësimi. Ky i fundit ngadalëson kristalizimin, e forcon lëngun dhe e bën më të trashë. Për këtë arsye, shumë konsumatorë mendojnë se ky mjaltë është i pastër dhe më i thjeshtë për t’u përdorur.
Cilësia varet jo vetëm nga marka, por edhe nga bleta dhe ushqimi i saj. Lulet luajnë një rol të rëndësishëm në produktin përfundimtar dhe shijen e tij.
Mjalti puro i papërpunuar
Mjalti puro është forma më e pastër e këtij lëngu magjik që prodhohet nga bletët. Ai vjen direkt nga kosheret e kalohet në kavanoz.
Zakonisht merret direkt nga burimi, përpunohet në nivele minimale – që do të thotë pastrohet nga mbetjet e bletëve – dhe është gati për konsum. Nuk i nënshtrohet asnjë proçesi tjetër filtrimi, nxehtësie apo pasterizimi.
Në këtë mënyrë, mjalti në formën e tij më të përqendruar ruan shijen, vlerat, pjalmin dhe propolisin, një substancë ngjitëse që bletët e përdorin në koshere dhe që mund të përtypet si çamçakëz.
Pjalmi përdoret për të ushqyer bletët e reja. Është i mbushur me ushqyes, vitamina, proteina, amino acide, acid folik, karotenoidë, bioflavonoidë etj. Pjalmi ka përfituar statusin e superushqimit, duke qenë se shumë studime kanë pranuar dhe njohur vlerat shëndetësore në luftimin e mykut, mikrobeve, viruseve, kancerit, dhe inflamacionit.
Propolisi gjithashtu përmban vlera kundër tumoreve, ndërkohë që substancat që gjenden në të ndihmojnë në shërimin e plagëve dhe zbrapsjen e baktereve.
Në mjaltin puro gjenden edhe përbërës të tjerë siç janë:Amylase, një enzimë që ndihmon në tretjen e ushqimeve me bazë niseshte. Kjo do të thotë që nëse lyeni një fetë bukë me mjaltë, do të garantoni një tretje më të shpejtë të saj.
Antioksidantë, në veçanti polifenolë që luftojnë sëmundjet dhe plakjen e përshpejtuar duke ofruar mbrojtje nga dëmet e radikaleve të lira.
Vitamina dhe ushqyes të tjerë, siç janë vitamina C, kompleksi i vitaminave B, kalcium, hekur, magnez, kalium, zink, kopër, mangan dhe selen.
Më të lexuarat


Më pak të dëmshme? Njihuni me studimet shkencore mbi cigaret elektronike

KUJDES! Muaji i Ramazanit për diabetikët: Si të agjëroni në mënyrë të sigurt dhe si të monitoroni glukozën në gjak

Bëni kujdes! Nëse dëshironi të mbroni zemrën tuaj, nuk duhet të hani kurrë këto gjashtë ushqime

Mjeku i njohur lëshon alarmin: Ja si ushqehen shqiptarët

Si ta mposhtim lodhjen pranverore

Të shëndetshme për zemrën dhe për kockat, arsyet pse duhet të konsumoni arra!

Flini me flokë të lagura? Ekspertët ngrenë alarmin: Rrezikoheni nga baktere dhe...

Çfarë ndodh me mëlçinë nëse pini dy filxhanë kafe në ditë, flet shkencëtarja e famshme

Nuk do jeni më pre e mashtrimeve! Me këtë test të thjeshtë në shtëpi, kuptoni nëse mollët janë të lyera apo bio

E dinit këtë sekret? Studimi më i ri zbulon të dhënat e fundit: Bletët mund japin informacion për shëndetin e banorëve të qytetit
