BREAKING NEWS

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and Croatian prosecutors who arrested Sanader to assist SPAK, a "big fish" is expected to be arrested

Almost a surprise blow to corrupt officials, the US brings OPTAD specialists and
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate, here are the reasons why the prime minister will leave and when he will leave the post

Edi Rama is ready to leave the government, he does not accept a fourth mandate,
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are the 3 serious criminal offenses they have committed, details from the file are disclosed, how the "terror of the Italians" is being held in prison without the law 

Idajet Beqiri reports to SPAK Ulsi Manjen, a prosecutor and two judges, here are
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strategy that Ilir Meta is following to escape from prison arrest and confesses the untold events of February 20, 1991, how Berisha was against the bust of Enver Hoxha, how he left the boulevard that day in a Security car of th...

Ilir Demalia reveals the strategy that Ilir Meta is following to escape from
x
BREAKING NEWS

Ilir Beqaj towards arrest, the investigations for the former Minister of Health have extended to Poland for suspicious money transfers, the investigators put in the "sieves" clientelistic ties, favoritism with various pharmaceutical companies, this is ...

Ilir Beqaj towards arrest, the investigations for the former Minister of Health
x
BREAKING NEWS

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the "pearls" that were allegedly found in the cell phone seized from the PL deputy's mother's house, the investigators "flash" visits to various institutions, scanners of their as...

The positions of Ilir Meta and Monika Kryemadhi are aggravated, here are the
x
BREAKING NEWS

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country and others he executed, here are the people he is using to solve his problems with SPAK, Ilir Meta is the famous gold thief, Fatos Mahmutaj white behind the scenes of the "Fo...

Berisha has elbowed those he saw as a danger, some he sent out of the country
x
BREAKING NEWS

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for money laundering, the pact between SPAK and NCA is signed, the procedures to hand over the files for the accounts in London begin

The British shock the Albanian rulers, a special group arrives in Tirana for
x

Aktualitet

Will the Swedish prosecution take action for the murder of Liridona Ademi? Here's how the experts answer

Will the Swedish prosecution take action for the murder of Liridona Ademi?

The Swedish Prosecutor's Office has refused to share information related to the case of the murder of the 30-year-old Swedish citizen, Liridona Ademaj, and the arrest of her husband, Naim Murseli, as a suspect in the organization of the murder, "due to secrecy rules. ". Liridona was killed on the evening of November 29, in a village in Pristina. So far, three suspects have been arrested for the case.

On the evening of November 29, a serious crime was committed in the village of Brërnica in Pristina. In front of her two children, 30-year-old Swedish citizen Liridona Ademaj was killed.

That night, the case was presented as robbery with homicide. But two days later, the Kosovo Police arrested three suspects in connection with the case, including Liridona's husband, Naim Murseli, also a Swedish citizen.

Murseli allegedly ordered the murder of Liridona, promising 30,000 euros to Granit Plava to carry out the murder. Meanwhile, Kushtrim Kokalla is suspected of an agreement to commit the criminal offense of aggravated murder.

Gazeta Express has asked the Swedish authorities regarding the information they have so far about this case, whether they will be involved in the investigation and whether they will apply for Mursel's extradition and what will happen to the couple's two children. The Swedish Prosecutor's Office said that these questions cannot be answered due to confidentiality rules.

"Please be informed that questions like these, as a general principle, cannot be answered due to the rules of confidentiality," the answer reads.

Meanwhile, one day after the murder of Liridona, the Ministry of Foreign Affairs of Sweden, in an answer to the Kosovar daily, said that they are aware that a woman in her 30s has died, but that no other information is available. to share due to confidentiality.

"The Ministry of Foreign Affairs is aware that a woman in her 30s, who was a resident of Götaland, died in Kosovo on November 29. Her relatives have been notified. For reasons of consular confidentiality, we do not have any additional information to provide on this particular case. We direct all questions regarding any police investigation to the Swedish Police Authority or the police in the country in question," the Swedish MFA's Media Office said in a response.

How did the case happen?

Murseli, Plava and Kokalla are in custody. According to the announcement of the Basic Court of Pristina, Murseli is suspected of the criminal offense of "Aggravated murder in complicity", Plava for the criminal offense of "Aggravated murder" and the criminal offense of "Unauthorized ownership, control or possession of weapons", while Kokalla for because of the criminal offense "Agreement to commit the criminal offense Serious murder.".

Caktimin e masës së paraburgimit prej një muaji për secilin veç e veç, Gjykata e ka arsyetuar “ngase ekziston dyshimi i bazuar mirë se të pandehurit kanë kryer veprat penale, të njëjtit mund të ndikojnë në të bashkëpandehur, në të dëmtuar dhe në dëshmitarët si dhe rreziku i përsëritjes së veprave penale, në veçanti pesha e rëndë e veprës penale”.

Në këtë njoftim, Gjykata kishte treguar edhe dyshimet se si kishte ndodhur rasti.

“Ekziston dyshimi i bazuar se i pandehuri N.M me dashje që ta privojë nga jeta në mënyrë dinake bashkëshorten e tij, ishte marrë vesh me të pandehurin G.P për ta vrarë tani të ndjerën L.M, ku paraprakisht i pandehuri N.M e kishte pajisur me armë të pandehurin G.P dhe kishin inskenuar veprën penale të Grabitjes, e cila është realizuar me datë 29.11.2023 rreth orës 20:25 minuta , në fshatin Bernicë, Komuna e Prishtinës, në atë mënyrë që derisa i pandehuri N.M ishte duke lëvizur me veturën e tij, në të cilën kanë qenë e ndjera L.M dhe dy fëmijët e tyre, papritmas ka dalë para veturës i pandehuri G.P me maskë në kokë dhe revole në dorë, ku sipas marrëveshjes paraprake i pandehuri N.M me fëmijët kishin dalë nga vetura dhe ishte larguar nga vendi I ngjarjes kinse për të ikur, ndërsa në veturë kishte mbetur tani e ndjera, të cilën i pandehuri G.P e kishte qëlluar nga afërsia me një plumb në qafë dhe si pasojë e plagës vdekjeprurëse, e ndjera L.M kishte ndërruar jetë në vendin e ngjarjes, ndërsa për këto veprime i pandehuri N.M, paraprakisht i kishte premtuar të pandehurit G.P shumën e të hollave prej 30,000.00 €”, thuhet në njoftim.

Kishin aplikuar për divorc në vitin 2019, por çështja s’kishte marrë epilog

Në një dokument që ka siguruar Gazeta Express konfirmohet se Naimi dhe Liridona kishin bërë një kërkesë të përbashkët për divorc përpara autoriteteve suedeze në janar të vitit 2019.

Megjithatë divorci s’kishte ndodhur, meqë brenda periudhës gjashtë muaj deri në një vit, të asaj që cilësohet periudhë e konsiderimit apo shqyrtimit, asnjëri s’kishin shkuar për të konfirmuar se duan divorcin.

Gjykata e Qarkut të qytetit Uddevalla më 24 shkurt të vitit 2020 kishte marrë vendim për të pushuar çështjen nga procedimi i mëtejshëm.

“Më 31 janar 2019, Liridone Murseli dhe Naim Murseli kanë dorëzuar një deklaratë të përbashkët divorci.Gjykata e Qarkut vendosi që divorcit t’i paraprihet një periudhë shqyrtimi prej të paktën gjashtë muajsh dhe maksimumi një vit. Në lidhje me vendimin, gjykata e rrethit njoftoi palët se mund të kërkonin me shkrim ndarjen brenda afatit të caktuar. Asnjë kërkesë për vendim për divorc nuk ka mbërritur në gjykatën e rrethit.Çështja e ndarjes ka rënë. Gjykata e Qarkut e pushon çështjen nga procedimi i mëtejshëm”, thuhet në vendimin që ka parë Gazeta Express.

Si u tentua të fshehej rasti?

Ky rast fillimisht ishte kualifikuar si “Grabitje me pasoja të vrasjes”, duke u bazuar në rrëfimin e Naim Murselit.

In the 24-hour police report, it was said that the victim was in a car with her husband and two children, when an unknown armed person stopped them and demanded all their valuables and then shot them with a firearm.

"ROBBERY WITH CONSEQUENCES OF MURDER - St. Dlip Alshiq, Pristina 29.11.2023 – 20:26. It is reported that the female Kosovar victim, while she was with her husband and their two children in a car, an unknown armed person stopped her and demanded all her valuables and was shot dead. Her husband, the Kosovar male witness who had managed to leave the car with their two children, was interviewed in connection with the case. The relevant police units, the prosecutor and the emergency aid went to the scene, the doctor confirmed the death of the victim. By order of the prosecutor, the dead body of the victim was sent to the IML for an autopsy," the report states. /Express