BREAKING NEWS

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with criminal groups to destroy his enemies, Idajet Beqiri reveals the hard details and reveals the serious incident in which Monika Kryemadhi was also implicated

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with
x
BREAKING NEWS

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and Izet Haxhi, from the murder of Azem Hajdar, the order to eliminate a minister, to refuge in Turkey

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and
x
BREAKING NEWS

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the details from the file that hides the politicians who served the Security and the failure of the Yugoslav plan to eliminate Ramiz Ali, here is the last "bombastic" confession of B...

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the
x
BREAKING NEWS

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with Duman to hit high officials, tracing dirty money, bank accounts and seizure of assets, this is how the British will fill with additional materials the scorching files that will...

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with
x
BREAKING NEWS

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project in collaboration with Sali Berisha against SPAK and independent institutions contains

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the supporters of Sali Berisha, Shehu, Noka and Sula against the commission of Edi Rama

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the
x
BREAKING NEWS

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes into force, the working hours will be 09:00 to 15:30, there will also be bonuses, here are the categories that benefit

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x

Opinion / Editorial

Science and religion are not opposed to each other

Science and religion are not opposed to each other

Unfortunately, it has remained from the communist period, as a rigid rule, the idea according to which if you are a scientist, an acceptor of science, of its discoveries and achievements in general, you cannot believe what the Bible and the Koran say. Under the dictatorship, the Word of God was excluded from schools, from state institutions, from all of society. Pursuant to Karl Marx's atheist directive "Religion is opium for the people", the physical elimination, i.e. the destruction in 1967 in Albania of churches, mosques and mosques, of these "pharmacies" with "medicines" for the healing and healing of the soul, aimed, among other things, the strengthening of the political regime, because, not knowing what religious institutions were, the new generations would believe that God in Heaven and on Earth was the Party.
If we study the history of science and cite the genuine scientists of all times who have made discoveries and inventions of incalculable value to humanity, we will be surprised by the fact that a large number of them believed in the existence of God, and not a few of them are remembered as devoted believers and religious practitioners.
In an effort to find data in support of this topic, I cited and singled out some of the names of famous scientists whose works cover a relatively wide and diverse range of fields:
Johannes Kepler (1571-1630)
He has been described as " the man who started the process by which superstition was replaced by logic", thanks to his major work in astronomy. He accepted God as "the great-willed Creator who, from nothing, gave life to nature." Kepler calls the laws he discovered for planetary motion the result of his belief in a God of order rather than chaos. In the book "Harmony of the Worlds", published in 1619, Kepler wrote: "Great is our God, great is His power and His wisdom is infinite... God is also glorified in astronomy, because the heavens speak for His glory".
Robert Boyle (1627-1691). As a pioneer of modern chemistry, he made many famous discoveries, one of which bears his name. Robert Boyle saw no contradiction between science and Christian religious faith. He was an ardent admirer of Jesus Christ.
Sir Isaac Newton (1642-1727). He was one of the greatest scientists, the author of many inventions, including the laws of gravity, the laws of movement and mathematical calculation. He loved God and believed in God's word. This is how Newton expresses it: "I firmly believe that the Bible is the Word of God... Atheism makes no sense. When I look at the solar system, I see that the Earth is just the right distance from the sun to receive the right amount of heat and light. Such a thing did not happen by chance." While observing the movement of the planets, Newton saw the hand of God there and said: "This extraordinary system of sun, planets and comets can only proceed from the counsel and rule of an Intelligent Being... This Being governs all things, is Lord of all".
Michael Faraday (1791-1867). He is a pioneer in the hitherto unknown field of electricity and the inventor of the generator, transformer and electric motor. He had unwavering faith in God, and even preached the Gospel. When a reporter asked him what he thought of the Afterlife, Faraday replied: "I know what I have believed in, and I am convinced that He has power to defend what I have believed until that day."
Samuel Morse (1791-1872). He invented the telegraph and the Code, which bears his name. The words of the first telegraphic message, which was officially transmitted, were chosen from the Bible: "How great things God has done!" Referring to his own achievements, Morse called them God's work: "It is His work." Morse did not see any conflict between science and belief in God.

Matthew Maury (1806-1873)/. He was a leading figure in the field of oceanography and hydrography. He has written many books, some of which have become university textbooks. It strongly supported the Transatlantic Cable project - the first major achievement in world communications. He accepted God's authority and dedicated his achievements to Him "who is the creator of everything on Earth and in the sea". There were individuals who criticized him because he used words from the Holy Scriptures in his books. Here is the answer that was given: "The Bible, say that it was not written for scientific purposes, therefore it does not represent an authority on scientific problems. You should apologize! The Bible is the authority in every area. The Bible is true and every truth is explained from it...".

James Joule (1818-1889). Është i mirënjohur për ndihmesën në lëmin e fizikësnë sajë të lidhjes që ka bërë midis nxehtësisë dhe lëvizjes mekanike. Është edhe autori i Ligjit që i mban emrin dhe një nga themelvënësit e termodinmikës. Ai vuri re një harmoni të fuqishme ndërmjet punës së vet dhe së vërtetës së zbuluar në Bibël. Shumë kolegë, shkencëtarë, përqafuan pikëpamjet e Joule-s dhe iu kundërvunë darvinizmit, i cili në atë kohë ishte përhapur së tepërmi në Angli. Më 1864, në Londër, 717 shkencëtarë nënshkruan një manifest të famshëm të titulluar "Deklarata e studentëve të shkencave natyrore dhe fizike”, në të cilin dëshmonin besimin që kishin në integritetin shkencor të Shkrimeve të Shënjta. Joule kishte bindje të plotë që Zoti është Krijuesi dhe parashtronte këto përparësi: „Pas njohjes dhe përmbushjes së vullnetit të Zotit, pikësynimi im i ardhshëm është të njoh diçka nga atributet e Tij - mënçurinë, fuqinë dhe mirësinë e Tij, ashtu siç janë shpalosur nga puna e duarve të Tij”.

Louis Pasteur (1822-1895).Hodhi themelet e shkencës së re të mikrobiologjisë dhe baktereologjisë.Shpiku vaksinimin, imunizimin dhe pasteurizimin, në sajë të të cilave u bë i mundur shpëtimi i një numuri shumë të madh jetësh njerëzore. Është autori i Ligjit të biogjenezës, që pohon se jeta nuk mund të burojë përveç se nga jeta, duke kundërshtuar idenë, atëkohë në modë, e evolucionit përmes gjenerimit spontan. Sipas Pasteur-it nuk ekziston asnjë kontradiktë ndërmjet shkencës dhe fesë së krishterë. Madje ka thënë: „Shkenca i afron njerëzit me Zotin” dhe arriti në përfundimin se kudo ekzistojnë dëshmi të një „projekti hyjnor”, duke mos pranuar insinuatat e kaosit. E famshme ka mbetur fraza e tij: „Sa më shumë studioj natyrën, aq më shumë mahnitem nga vepra e Krijuesit”.
William Thomson (Lord Kelvin) (1824-1907).Është i mirënjohur për formën rigoroze që i dha shkencës së termodinmikës dhe për formulimin e ligjit të parë të saj (të propozuar fillimisht nga Joule) dhe të ligjit të dytë, duke përdorur një terminologji të saktë. Zbuloi shkallën e temperaturës absolute, njësitë e së cilës, pr nder të tij, u quajtën gradë Kelvin.Gjatë jetës mori patenta për 70 shpikje. Kelvini besonte jashtë mase në Zot, çka dëshmohet ng këto fjalë të tij: „Kudo, rretheqark nesh, ndodhen dëshmi të padiskutueshme të një projekti hyjnor, inteligjent dhe dashamirës... Koncepti ateist më duket aq i pakuptimtë sa që nuk mund ta shpreh dot me fjalë”. Nuk konstatoi asnjë konflikt ndërmjet shkencës dhe Biblës dhe ishte i bindur që „përsa i përket zanafillës së jetës, shkenca... mbështet me siguri një fuqi krijuese”.

James Clerk Maxwell (1831-1879).Teoria electromagnetike, autor i së cilës është Maxwell-i, si dhe ekuacionet e fushës magnetike, që i bashkëshoqërohen, kanë shtruar udhën drejt fizikës së shekullit XX. Maxwell-i ka qënë një besimtar i krishterë i devotshëm, që e ka studiuar Biblën me rrënjë dhe e ka propaganduar me zell në qarqet shkencore. Në shënimet e tij është gjetur lutja e mëposhtme: „O Zot i Gjithëfuqishëm, që e ke krijuar njeriun sipas fytyrës Tënde dhe e ke bërë shpirt tëp gjallë që të mundë të Të kërkojë e e ke bërë zotërues të krijesave të Tua, mësona të studiojmë punët e duarve të Tua që ta bëjmë tokën të dobishme për ne dhe forcona logjikën për të Të shërbyer, që të marrim Fjalën Tënde të bekuar...”.
Të gjithë lartpërmendurit janë vetëm disa nga njerëzit e mëdhenj të shkencës, që kanë bërë zbulime dhe shpikje të pazakonta dhe kanë konstatuar se nuk ekziston absolutisht asnjë kontradiktë ndërmjet besimit të tyre në Bibël, - Fjala e përkryer e Zotit, - dhe gjenialitetit të tyre shkencor. Mund të zemë në gojë edhe shumë emra të tjerë shkencëtarësh, si për shëmbull Fleming-un, pionierin e elektronikës, i cili ka shkruar: „Ekzistojnë dëshmi të bollshme që Bibla, megjithëse është shkruar nga njerëzit, nuk është produkt i mendjes njerëzore. Ajo është nderuar gjithmonë nga njerëz të panumurt, si mbartëse e fjalëve që na janë kumtuar nga Krijuesi i Universit”. Lister-i, që ka shpikur kirurgjinë antiseptike, ka deklaruar: „Jam një njeri që beson në doktrinën themelore të krishterimit”. Simpson-i, shpikësi i anestezikëve, kur u pyet cili ishte zbulimi më i madh i jetës së tij, u përgjigj: „Fakti që gjeta Shpëtimtarin. Kam besim të patundur vetëm në një person - në Jezus Krishtin”. Dalton-i, që ka hedhur bazat e teorisë atomike, ka qënë një i krishterë i përbetuar; vëllezërit Wright, të cilët kanë shpikur avionin me motor, të dy, qysh në rini e patën pranuar Jezus Krishtin si Shpëtimtarin vetjak dhe nuk pranonin të punonin në Ditën e Zotit (ditën e diel), edhe në periudhën kritike të regjistrimit të shpikjes së tyre.
Nuk duhet të anashkalojmë as shkencëtarët e famshëm Babbage (shkenca e kompjuterëve), von Braun (raketat hapësinore), Euler (kalkulimet matematikore), Mendel (gjenetikë), Paskal (probabiliteti), Ramsay (kimi)... dhe shumë e shumë të tjerë, të cilët kanë thënë me zë të lartë e me guxim para botës mbarë që besojnë në Zot, pa asnjë ngurrim apo kompromis.
Po e mbyll me tre fakte që zgjojnë kurreshtjen. Filozofi i madh francez Voltaire tërë jetën e mohoi, madje e talli Zotin, por, në fund të jetës e krahasoi botën me një sahat zviceran, të cilin e kurdis dhe e ve në lëvizje një Fuqi e Mbinatyrshme. Dijetari i shquar Albert Einstein, në çastet e fundit u shpreh : „Më lini se po flas me Zotin”, ndërsa Lenini, kreu i komunizmit rus, kur po mbyllte sytë përgjithmonë, urdhëroi të ndalohej prishja e mëtejshme e objekeve të kultit të të gjitha feve.