BREAKING NEWS

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama called the director of RAI 3"/ The prestigious Italian reveals the sensational behind-the-scenes: How the Albanian prime minister got angry during the phone conversation

"After the publication of the report about the agreement with Italy, Rama
x
BREAKING NEWS

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the "iron" law that will cause "earthquakes" in Albania, as all "non-women" persons and politicians and officials involved in corrupt affairs will be "brought to their knees" by justice. ...

The Committee on Foreign Affairs of the American Senate approves the
x
BREAKING NEWS

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in Albania, the EU ambassador meets the heads of justice and defends Altin Duman after the attacks of Ilir Meta and Sali Berisha

Brussels supports justice reform and encourages SPAK to root out corruption in
x
BREAKING NEWS

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow was questioned for nearly four hours in SPAK, Ralf Gjoni has sunk the couple most accused of corruption before the prosecutors, here are the accusations and physical attacks against ...

The "connecting bridge" of Ilir Meta and Monika Kryemadhi with Moscow
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on Altin Duman, the former president is doing his last struggles, he urgently needs a consultation with a psychiatrist

Bardhyl Reso: This is what lies behind Berisha's and Meta's attacks on
x
BREAKING NEWS

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama, how the Italian extreme left media turned into a spokesperson for the accusations of Sali Berisha and Gazment Bardhi

Here's who is hiding behind the attacks of "RAI 3" on Olsi Rama,
x
BREAKING NEWS

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom Party and makes it clear that two people from the same family cannot stay in the party, here are the coded messages

Silva Caka attacks Monika Kryemadhi, talks about betrayal within the Freedom
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was afraid that he could be eliminated in the cell, if he has come out against the former president, the 'Pandora's Box' has been opened, from the bazaars that weaved in the fo...

Romeo Kara: Ilir Meta has heard the news that he will be arrested, Ismailaj was
x

Politike

Brussels closes Albania's doors to the EU and raises the alarm, this is how corruption is eroding public trust in institutions, depopulating the country and harming honest businesses, "VIP" arrests are required

Brussels closes Albania's doors to the EU and raises the alarm, this is how

Brussels asks Albania to take concrete steps in the fight against corruption at the highest levels of government so that the country's integration into the European Union is easier. This non-negotiable condition was reiterated yesterday by the EU ambassador in Tirana, Silvio Gonzato, who openly demanded that corruption be fought decisively. In an activity held by the Ministry of Justice for justice reform and the fight against corruption, Ambassador Gonzato says that the results in the fight against corruption are a condition for Albania's European journey. Diplomat Gonzato even emphasized that our country will have the support of the European Union, while emphasizing that corruption must be fought, as it is also a reason why young people leave. "Corruption is a consequence of criminal activities and affects the security of our countries, this deepens inequalities, damages the population's trust in governments, erodes public trust in institutions and damages honest businesses. It makes the youth go away. Our job is to reestablish that trust. The fight against corruption is essential to create a better life. The results in the fight against corruption are important to move forward in the integration process, these efforts must be visible and known, everyone must see that crime is punished. In order to solve the challenges we have within the EU, the EC has received a package against the fight against corruption. Corruption remains everywhere and we must be vigilant", he declared.

The destruction of corruption

Furthermore, the EU ambassador in Tirana, Silvio Gonzato, expressed his conviction that the results against corruption should be visible and concrete in Albania, but also in the entire Western Balkans region. In his speech, Ambassador Gonzato emphasized that the legal framework should be strengthened and institutions with high integrity should be established. "In the Western Balkans, they must continue the fight against corruption with determination and courage, with concrete initiatives to strengthen the legal framework and financial resources to establish institutions with high integrity. Efforts must be visible and concrete. The prevention and enforcement of order should be very important, because this has to do with the important reforms that Albania has made. We take into account the work that has been done with a great deal of support from the EU to have a 2024-2030 strategy, which will be a legal framework to identify corruption, tax administration, customs, public procurement", said Ambassador Gonzato.

EU assistance to Albania in fighting corruption

Meanwhile, the EU ambassador in Tirana, Silvio Gonzato, revealed that the European Union has provided support of nearly 100 million euros for the fight against corruption in Albania, while emphasizing that a strong political initiative is needed to move it forward. "The fight against corruption will meet resistance from those people who have their own hidden interests, therefore a strong political initiative is needed which must be continuous. The EU has provided technical support for the part of corruption prevention, this is an investment of nearly 100 million euros, an important framework to discuss the various efforts in the fight against corruption", underlined the ambassador of the European Union in Tirana. Silvio Gonzato.

Taljo for online publication in current affairs

The Committee of Legal Affairs in the Council of Europe approves the "Basha" resolution for Ukraine, the DP chairman reacts: Anyone who commits aggression against another country must pay

Komiteti për çështjet ligjore i i Këshillit të Europës, miratoi dje rezolutën e propozuar nga kryetari i PD, Lulzim Basha, për konfiskimin e aseteve ruse dhe përdorimin e tyre për riparimin e dëmeve të shkaktuara nga lufta në Ukrainë. Pas kësaj i hapet rruga Asamblesë së Përgjithshme për vendimin final. Në një reagim nga Parisi, Basha theksoi dje në rrjetet sociale se ky është nje mesazh për këdo që bën agresion, se do të paguajë kostot financiare të shkatërrimit. Pak ditë më parë kërkuan përdorimin e aseteve ruse për nevoja të Ukrainës edhe Presidenti i SHBA, Joe Biden, dhe Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen. Në projektrezolutën e propozuar nga Lulzim Basha thuhet se "përgjegjësia për krimet dhe dëmet e shkaktuara në Ukrainë nga agresioni i paprovokuar i Rusisë, është i presidentit të Rusisë Vladimir Putin dhe duhet te paguajë për të". Ndërkohë që Gjykata Penale Ndërkombëtare ka lëshuar urdhër-arresti për Putin, duke e akuzuar për krime lufte, tashmë Rusia duhet të paguajë për rindërtimin e Ukrainës së shkatërruar nga bombardimet ruse. Sipas të drejtës ndërkombëtare, Federata Ruse ka detyrimin për të kompensuar Ukrainën, qytetarët, sipërmarrjet dhe qeverinë e saj, për dëmet e shkaktuara nga aktet e paligjshme të Rusisë. Këto detyrime përcaktojnë detyrën e vendeve të treta për të garantuar që asetet sovrane të Federatës Ruse që ndodhen nën juridiksionet e tyre, të vendosen në dobi të Ukrainës si dhe për të krijuar një tribunal ndërkombëtar kompensimi për të siguruar që dëmet e shkaktuara nga Rusia të dëmshpërblehen në përputhje me normat ndërkombëtare, jurisprudencën dhe parimet e vendosura të kontabilitetit. Përmes kësaj rezolute të publikuar në faqen zyrtare të Këshillit te Europës, e cila është e mbështetur nga përfaqësues të të gjitha grupeve parlamentare kërkohet: Krijimi i një fondi ndërkombëtar ku të depozitohen asetet e Federatës Ruse për të paguar projektet e infrastrukturës në Ukrainë; Transferimin e kapitaleve të ngrira të Federatës Ruse në fondin ndërkombëtar; Krijimin e një tribunali kompensimi për të gjykuar, në përputhje me normat e vendosura gjyqësore, kërkesat e paraqitura nga Ukraina në emër të individëve, subjekteve dhe instancave qeveritare, ose drejtpërdrejt nga individët dhe subjektet e saj, siç do të parashikohet nga rregullat e tribunalit.

Taljo per botim online tek ekonomia

Ambasadorja Halimi, takim me ministrin polak për njohjen e sigurimeve shoqërore mes dy vendeve

The Ambassador of Albania to Poland, Mimoza Halimi, held a meeting yesterday with the Deputy Minister for Family, Labor and Social Policy of Poland, Sebastian Gajewski. As the Albanian Embassy in Poland informs, Halimi and Gajeëski have discussed the agreement on the recognition of social security between Albania and Poland. "Albanian citizens living in Poland will be the main beneficiaries of this agreement", the Albanian embassy emphasizes. In this field, our country has concluded agreements with 12 countries, while the agreements with Bulgaria, Romania, Croatia and Montenegro are nearing finalization. Albania is also negotiating with Serbia, and it is expected to start discussions on the pension agreement with Denmark, Spain, Slovenia and Moldova.

 

Most read